Index Vakbarát Hírportál

Kína kétmillió online cenzort alkalmaz

2013. október 7., hétfő 17:53

Egyre több online cenzor szűri ki a közösségi médiában megjelenő kritikus bejegyzéseket Kínában. Kulcsszavak alapján keresnek, és ijesztően gyorsan törlik a kritikus hangvételű, vagy ártalmasnak ítélt hozzászólásokat.

Kína legszívesebben tényleg az egész országot lekapcsolná az internetről: a kormány saját bevallása szerint már két millió cenzort alkalmaz a kritikus posztok eltüntetésére - írja a BBC a Beijing News kínai napilapra hivatkozva. Ezen kívül rengeteg államilag fizetett bérblogger és kommentelő dolgozik azon, hogy kizárólag hivatalos vélemény jelenhessen meg a neten.  

Kínában 2011 végén már több mint 500 millió regisztrált internetező volt, és becslések szerint 2015-re ez a szám eléri a 700 milliót. Ez azt jelenti, hogy két év múlva annyi anonim kínai felhasználó mondhatja majd el szabadon a véleményét a kormányáról az interneten, mint az Egyesült Államokban és Japánban együtt -  legalábbis egy bizonyos szintig. Kína ugyanis fizetett cenzorok légióit alkalmazza a közösségi média kordában tartására.

A cenzorok leggyakrabban a politikai tartalmú bejegyzéseket semmisítik meg mikroblogokon és egyéb internetes fórumon, például a Sina Weibon, az egyik legnépszerűbb, Twitter-szerű mikroblogszolgáltatón. Egy kutatás szerint a Sina esetében működik a cenzúra leghatékonyabb módon: nem elég erős ahhoz, hogy a felhasználók elpártoljanak, mégsem jelenhet meg veszélyesnek ítélt hozzászólás.

Kulcsszavak alapján keresnek

A Beijing News tagadta, hogy a cenzorok bejegyzéseket törölnének: a lap szerint az ellenőrök csupán figyelemmel kísérik a mikroblogok tartalmát és a kormányzati döntéshozók számára jelentenek a kellemetlen posztokról.  A valóságban azonban úgy tűnik, a cenzorok nagyon is hatékony programokkal akadályozzák meg, hogy a kritikus bejegyzések egyáltalán megjelenhessenek. Kulcsszavas keresés alapján jelölik be a potenciálisan érzékeny témával foglalkozó posztokat, amiket aztán egyesével átnéznek, az adott bejegyzésre érkezett összes reakcióval együtt, majd szúrópróbaszerűen ellenőrzik az átengedett bejegyzéseket is. Ha egy felhasználónál cenzúráznak egy bejegyzést, azonnal a megfigyelendő júzerek listájára kerül. Vannak állandó tiltólistás témák, mint például az emberi jogok, a tibeti függetlenség, vagy a népesedési politika, de az ellenőrök a legváltozatosabb témákat követik nyomon a korrupciótól az élelmiszerbiztonságig.

A helytelennek ítélt posztok törlése automatikusan és ijesztően gyorsan történik. Egy kutatás szerint a bejegyzések 5 százalékát a megjelenés utáni első nyolc 8 percben, 30 százalékát pedig az első félórában törlik. A cenzúra éjjel-nappal, hétvégéken és ünnepnapokon is működik.

Kína ritkán közöl bármilyen információt, vagy nyilvános adatot az internetes rendőrségéről, de elemzők szerint a hivatalos kétmillió mikroblogger-cenzor csak a jéghegy csúcsa, az ellenőrök még ennél is többen lehetnek. A kormány állami tréningeket is szervez, az elsőt október 14 és 18 között tartják majd.

Rovatok