Index Vakbarát Hírportál

Önmagát rakja össze a robot

2013. október 7., hétfő 15:31

Külső alkatrészek nélküli apró mozgó kockák hajtják magukat előre, egymásra ugranak és összekapcsolódnak, hogy különböző formákat alkossanak. Ezt a furcsa robotot John Romanishin, az MIT hallgatója tervezte még 2011-ben. Professzora akkor azt mondta, ezt nem lehet a gyakorlatban megcsinálni.

Két évvel később Daniela Rus és egy másik kutató, Hod Lipson a Cornell Egyetemről elkészültek a prototípussal, amit már videón, működés közben is láthatunk. A szerkezetet hivatalosan novemberben mutatják be az IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems robotokkal foglalkozó konferencián.

A robot az M-Blocks nevet kapta, a kockák belsejébe lendkereket raktak, ami percenként 20 ezres fordulatszámra képes, ami már perdületet ad a kockának is, így tud mozogni. A kockáknak minden oldalán állandó mágnesek vannak, ezzel tudnak összekapcsolódni. A kutatók eredményeit régóta szerették volna elérni a moduláris (különböző részekből álló) robotikával foglalkozók, ezzel a modellel már régóta foglalkoztak, csak eddig nem sikerült megvalósítani.

Rovatok