Index Vakbarát Hírportál

Magyar megoldással jöhet a mobilpénztárca

2013. október 8., kedd 13:47

Az új generációs, animált QR-kódot fejlesztett ki egy magyar cég, a Cellum: biztonsági megoldásuk eltörölheti a nyomtatott igazolványokat és jegyeket, mivel a fejlesztéssel lényegében lemásolhatatlanná és hamisíthatatlanná válnak elektronikus megfeleőik. A MasterCard Mobile megoldást is kifejlesztő magyar cég az ágazat egyik legjelentősebb iparági eseményén, a Las Vegas-i Money2020 konferencián eredményeit.

A Cellum által fejlesztett mozgó, folyamatosan változó QR-kód („Motion QR code”) megoldással több különböző, egymástól eltérő tulajdonságú adat olvasztható össze a tizedmásodpercenként változó grafikai jelrendszerbe. Akár egy komplett, fotóval ellátott bérlet, személyigazolvány vagy útlevél, illetve bármilyen biometrikus azonosító-rendszer adatait is képes lehet a technológia egyetlen, a telefononos kódba zárni. A jel egyszerű képernyőkép-mentéssel nem másolható, nem küldhető tovább, persze egy mozgóképet is lehet továbbítani, de a Cellum kódja azonosítja is felhasználóját.

QR Motion, A new technology based on QR Code

Az okostelefonon vagy interneten keresztül vásárolt koncertjegyhez, buszjegyhez is hozzárendelhető a jogos tulajdonos fotója, így elkerülhető a csalás, azaz egy jegy többszöri felhasználása. Az ellenőrzés pedig offline üzemmódban is történhet, egy egyszerű szkennerrel vagy egy másik okostelefonnal is. Biometrikus azonosítás esetén például az ujjlenyomat hitelesített és titkosított verziója prezentálható a telefon képernyőjén, ahol az azonosság egy offline ujjlenyomat-olvasóval ellenőrizhető.

Tényleg pénztárca lehet a telefonból

A fejlesztéssel kézzelfogható közelségbe került a tökéletes irattárcává és pénztárcává alakított okostelefonok víziója. A mozgó QR-kód feleslegessé teszi az interneten vásárolt jegyek kinyomtatását is, szinte kizárja a duplikációt, az azonosítás viszont egyszerű. „Tesztkörnyezetben már működik az új technológia, most azon dolgozunk, hogy minél előbb éles üzemben is bizonyítsunk. Az amerikai bejelentéssel szinte egy időben, Európában és Japánban mutatjuk be az új eljárást” – mondta el Kóka János, a Cellum Global Zrt. vezérigazgatója.

„A mozó QR-kód jellemzője, hogy azt a Cellum közreműködésével, egy speciális titkosítási eljárásnak köszönhetően csak az arra jogosult szerv – például jegy- és bérletértékesítő társaság, hivatalos igazolványokat kibocsátó állami szervezet – képes kiadni és a telefonokra eljuttatni. Azonban ellenőrizni bárki tudja a dokumentumot a nyilvánosan és ingyenesen hozzáférhető olvasó alkalmazás segítségével” – mondta Inotay Balázs, a Cellum alapítója. „ A kereskedelmi alkalmazás várhatóan 2014 elején jelenik meg a világpiacon.

Rovatok