Index Vakbarát Hírportál

Még idén szeretne új vezért a Microsoft

2013. október 10., csütörtök 09:35

A Microsoft vezető testülete azon dolgozik, hogy még év vége előtt megtalálja Steve Ballmer utódát. Egy, az ügyet jól ismerő forrás azt állította a Bloombergnek, hogy jelenleg a jelöltek válogatása zajlik.

A testület előzetes interjúkkal szűkíti a listát. Vannak olyan jelöltek, akik visszautasították a jelöltséget, ilyen volt például John Donahoe, az EBay vezérigazgatója. A Microsoft vezetői olyan szilícium-völgyi nagyágyúkat is megkörnyékeztek, mint Charles Giancarlo, a Cisco Systems volt vezetője, jelenleg egy magánbefektetői csoport, a Silver Lake vezetője (ez a vállalkozás adta el a Microsoftnak a Skype-ot, több milliárd dollárt kaszálva).

A jelöltek között van még Alan Mulally, a Ford Motor vezérigazgatója, Stephen Elop, a Nokia volt vezére, aki amúgy vissza is tér a Microsofthoz, miután a cég 7,2 milliárd dollárért megvette a Nokia mobilrészlegét. Esélyes még Paul Maritz, a Microsoft volt harmadik számú vezetője, most a Pivotal vezérigazgatója és Tony Bates, a Microsoft üzleti részlegéven vezetője és evangelistája.

A vezérigazgató személyének bejelentése nagyon sok mindentől függ, szerepe van a fizetésről folyó tárgyalásoknak és persze annak is, hogy a jelölt mostani cégétől hogyan és mikor tud megválni. Nagyon sok ideje nincs a Microsoftnak, hiszen a riválisok, mint a Google és az Apple egyre jobban elhúznak a fontos piacokon.

Az új vezérigazgatónak azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy a mobil- és tabletpiacon jókora hátrányba került a Microsoft. Ez sem kicsi feladat, de ehhez még az is hozzájön, hogy integrálnia kell majd a Nokia mobilüzletágát is a Microsoft tevékenységébe. Mindenképpen szokatlan a helyzet, hiszen a Microsoftnak 38 éves fennállása óta csak két vezérigazgatója volt, a társalapító Bill Gates és 2000-től mostanáig Steve Ballmer.

Rovatok