Index Vakbarát Hírportál

A Bermudákon tünteti el a pénzt a Google

2013. október 14., hétfő 15:38

A Google összesen 8,8 milliárd eurót mozgatott a Bermudákra 2012-ben, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie. Ez 25 százalékkal nagyobb összeg, mint amit 2011-ben mozgatott át. A módszer teljesen legális, de etikai kérdéseket vet fel. A Google dollármilliárdokat tud így megtakarítani.

A számokat eredetileg a Financial Times tette közzé, ők a Google holland részlegének egy dokumentumára hivatkoznak. A pénzmozgás jogcíme a szellemi tulajdon, vagyis a Google nem amerikai szellemi tulajdont vásárolt ennyi pénzért.

A Bloomberg először 2010-ben írt a módszerről. Eszerint a cég az Amerikában kifejlesztett módszereket eladja vagy licenceli olyan országokba, ahol jóval alacsonyabbak az adók. Az eredmény pedig, hogy az ebből származó profit ehhez az offshore részleghez tartozik, nem az anyacéghez. Ilyenek például a Google keresési és hirdetési technológiái, amelyek tulajdonképpen a Google-birodalom alapját adják.

A Google a Google Ireland Holdings nevű Bermudán bejegyzett cégnek licenceli a technológiát. Azért Bermuda, mert ott nulla százalék adót kell fizetni, így a Google Ireland Holdingsnak sem kell adóznia. A cég tulajdonosa egy másik bermudai cég, a Google Bermuda Unlimited. Ezt egy ügyvédi iroda irányítja, amely ilyen offshore tranzakciókra specializálódott. Az unlimited itt arra vonatkozik, hogy nem kell bejelenteniük bevételt, mérleget és más pénzügyi információt.

A pénz tehát Írországból a Bermudákra mozog, de közben tesz egy megállót Hollandiában, a Google Netherlands Holdings B.V-nél. Ez utóbbinak egyébként egyetlen alkalmazottja sincsen, tovább is megy a pénz 99,8 százaléka.

Mint említettük, a módszer legális az amerikai adórendszerben, még neve is van: dupla ír vagy holland szendvics néven ismerik a trükköt. Több európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Hollandia és Franciaország azonban átnézi az ezt lehetővé tevő jogszabályokat.

Rovatok