Index Vakbarát Hírportál

Itt a 100 gigabites wifi

2013. október 15., kedd 10:36

Mindenki az üvegszálas vezetékes kapcsolatot tartja a leggyorsabbnak, de a német Fraunhofer Intézet mérnökei bebizonyították, hogy a rádiós technikában is bőven vannak még tartalékok. Vezeték nélküli hálózatukon 100 gigabit per másodperces adatátviteli rekordot értek el, tehát elméletileg egy teljes blu-ray lemezt le tudnánk tölteni 2 másodperc alatt. Ez százszor gyorsabb a Google Fiber üvegszálas hálózatnál.

Ezt a rekordot azonban nem fogjuk a közeljövőben megismételni az otthoni hálózatunkon. Először is a wifit meglehetősen tágan értelmeztük, a német kutatók által használt szupermagas frekvenciának ugyanis semmi köze nincs a wifi-szabványhoz A lakossági wifi ugyanis a 2,4 vagy 5 gigahertzes tartományban működik, ezzel szemben a kutatók 237,5 gigahertzes tartományban küldtek át adatokat.

Minél magasabb frekvenciatartományban küldünk adatokat, annál rosszabb a jel terjedése. A mobilszolgáltatók már a 3G hálózatok által használt 2,1 gigahertz terjedési tulajdonságait is kedvezőtlennek tartják, és a 800 megahertzes tartományban akarnak nagyobb területeket lefedni 4G/LTE szolgáltatással.

A Fraunhofer mérnökei a 100 gigabites rádiós technikával felhőkarcolók között létesítenének kapcsolatot, ahol a jel terjedését nem akadályozzák falak, viszont nagyon drága lenne a vezetékes infrastruktúra kiépítése.

Rovatok