Index Vakbarát Hírportál

Acélkorszakba lépett a 3D nyomtatás

2013. október 16., szerda 14:28

Az Európai Űrhivatal (ESA) kedden leleplezte azt a projektjét, amellyel a 3D nyomtatást el akarja juttatni az acélkorszakba. Olyan gyártástechnológiát fejlesztenek ki, amivel akár repülőgépekbe, űrhajókba és fúziós rektorokba szánt fémalkatrészeket is ki tudnak printelni.

Az AMAZE Project januárban indult, és már számos gyárat felhúztak Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Norvégiában és az Egyesült Királyságban, hogy létrehozzák a 3D-ben nyomtatott alkatrészek ipari beszállítói hálózatát, jelentette be az ESA.

Eddig is tudtuk, hogy a 3D nyomtatás forradalmi változásokat hoz az életünkben, de az eszközök nagy részével csak műanyag tárgyakat lehet létrehozni, amelyek az űriparnak nem túl hasznosak. Az AMAZE Projekt célja, hogy a fém alapú nyomtatásnak hála csökkenjen az ipari hulladék mennyisége és a gyártási költsége, ugyanakkor olyan összetett struktúrákat is létre tudjunk hozni, amilyenekre hagyományos gyártási módszerekkel nincs lehetőség. Az AMAZE keddi leleplezésén már be is mutattak egy volfrámötvözetből nyomtatott alkatrészt, amely 3000 Celsius-fokon is működőképes.

Ha fúziós reaktort akarunk építeni, akkor a Nap hőjét egy kisebb fémdobozban kell elraktározni, és ennek megvalósításához nagyon különleges eszközökre lesz szükség - mondta David Jarvis, az ESA anyag- és energiakutatási részlegének vezetője.

Rovatok