Index Vakbarát Hírportál

Életet lehelnek a mozisztár számítógépbe

2013. október 17., csütörtök 10:56

A birt Számítástechnikai Múzeum azt tervezi, hogy helyreállít és üzembe helyez egy eredetileg 1960-ban gyártott ICT 1301-es típúsú számítógépet. A 6 méterszer 7 méteres, nagyjából öttonnás monstrum eredetileg a Londoni Egyetem könyvelését és adminisztrációját segítette amellett, hogy angliai és walesi diákok érettségi pontszámait tartotta nyilván.

A géptípus mellé lyukkártyaolvasó és -nyomtató is járt, az adattárolás főleg ezek segítségével valósult meg. A gépet főleg középvállalatoknak javasolták, könyvelési és bérszámfejtési feladataik megoldására. Népszerű volt, hogy gyárilag átváltotta a brit pénzrendszer elemeit, a fontot, a schillinget és a pennyt. A programozásához nem kellett megtanulni az általában megszokott kettes vagy nyolcas számrendszert, a gép a tízes számrendszert használta, az eredményeket pedig szintén tízes számrendszerben vagy fontban rögzítette.

A típusból mintegy 150 darabot gyártottak le, a múzeum szakemberei szerint összesen négy darab maradt fenn belőlük. Jó hír, hogy a gépet lehengerlően modern kinézete miatt számos filmben is viszontláthatjuk: ICT 1301-es villogott jó néhány Doctor Who epizódban, a Rózsaszín Párduc című filmben, illetve Az aranypisztolyos férfi című Bond-moziban is.

A múzeum a tervek szerint 2016-ban állítja majd ki a gépet, és ha minden jól megy, folyamatosan bekapcsolva tartva az eredeti szoftverét futtatják majd. A három évnyi munkára azért van szükség, mert a gép elég kacifántos úton került mostani helyére: miután az egyetemen már nem használták tovább, néhány diák vette meg fillérekért, aztán valahogy egy Kent megyei farmra keveredett. A farm tulajdonosa ajánlotta fel a számítógépek fejlődését bemutató múzeumnak, hogy ha kell nekik, vigyék el.

„Az ezt megelőző gépek nagyok voltak és bonyolult rendszerekkel kellett biztosítani a hűtésüket. A 1301-es már tranzisztorokat használt, így jóval egyszerűbb volt hűteni, és amúgy is kevesebb energiát fogyasztott” - mondta Kevin Murrel, a múzeum munkatársa.

Rovatok