Index Vakbarát Hírportál

Szól a telefon, ha jön a kémműhold

2013. október 17., csütörtök 13:43

Hiánypótló alkalmazás jött ki iPhone-ra: a SpyMeSat nevű program az aktuális helyünk alapján megmondja, hogy épp lát-e minket valamelyik fényképezésre is képes szatellit. Sz Orbit Logic nevű cég terméke a beállításoktól függően akár előre is figyelmeztethet minket, ha egy nyilvánosan üzemeltetett kémműhold, vagy egyéb módon megfigyelésre képes műhold rálát a megadott földrajzi pozícióra.

Alex Herz, a cég elnöke elmondta, hogy az ötlet az űriparon kívüli barátaival beszélgetve született, mert úgy látta, hogy az embereket nagyon érdekli, mi minden figyeli a Földet az űrből. A program nyilvános forrásokból dolgozik, például az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a NORAD adataiból. Ezt a CelesTrak nevű weboldalon keresztül érheti el bárki, olyan információk mellett, hogy is kell az ilyesmit kezelni, a CelesTrak ugyanis egy a műholdakkal kapcsolatos tudományok népszerűsítése miatt létrehozott oldal.

Az új, 1,79 eurós alkalmazásban nemcsak a műholdak pályaadatai vannak feltűntetve, de az is, hogy eszközeikkel milyen felbontású képeket tudnak készíteni. Az ötméteres pontosságú, ház méretű tárgyak megkülönböztetésére alkalmas műholdaktól kezdve az egyméteres felbontású, akár embereket is megmutató szerkezetek kilistázása is lehetséges. A program az adott műholddal kapcsolatban minden publikusan elérhető adatot is kiír, például azt is, hogy milyen típusú kamerákkal van felszerelve, mióta és milyen magasan üzemel.

Bár elsőre talán mindenkinek az ugrik be, mennyire kiváló alkalmazás lehet ez például a terroristáknak, az app a kifejezetten kémkedési célra használt műholdakról nem tartalmaz adatot, ráadásul nem is mindig pontos. Csak azért, mert egy műhold épp felettünk jár, nem biztos, hogy pont a minket is tartalmazó néhány négyzetkilométert figyeli, ha egyáltalán be van kapcsolva a kamerája.

Az app készítői szerint ráadásul az eladási adatok alapján úgy látszik, hogy a terroristák nem is érdeklődnek túlságosan a lehetőség iránt, hiszen az USA-t, Németországot vagy épp Svájcot amúgy sem soroljuk a terroristák által kedvelt búvóhelyek közé, márpedig a vásárlások főleg ezekből az országokból érkeznek.

Rovatok