Index Vakbarát Hírportál

Távoznak az NSA vezetői

2013. október 17., csütörtök 09:34

A következő hónapokban távozhat a posztjáról az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) vezetője, illetve annak helyettese. A hírről szerdán számolt be a Reuters, az információ amerikai tisztviselőktől származik. Az új fejlemény esélyt adhat Barack Obama amerikai elnöknek arra, hogy újraszervezze a hivatalt, aminek a hírnevét igencsak megtépázta a közelmúlt legnagyobb megfigyelési botránya.

Keith Alexander tábornok nyolc évig vezette a hivatalt, de érthető, hogy a helyzete tarthatatlanná vált, miután az NSA egykori munkatársa, Edward Snowden felfedte, hogy az NSA jogalap és engedély nélküli megfigyeléseket végzett. Ez a telefonok lehallgatásától a közösségi média figyeléséig szinte minden kommunikációs csatornát érintett.

A Reuters forrásai szerint Alexander már a visszavonulásra készül; úgy tudják, március-április környékén távozhat végleg az NSA-től. Civil helyettese, John Inglis még korábban, idén év végén vonulhat vissza. Az is kiderült, hogy Alexander utódja Michael Rogers altengernagy, az amerikai haditengerészet tisztje lehet; ő vezeti az amerikai haditengerészet tizedik flottáját, illetve a flotta kiberhadseregét. Ezeknek a központja a marylandi Fort Meade-ben van, akárcsak az NSA főhadiszállása.

Az NSA szóvivője, Vanee Vines szerint Alexander már korábban is tervezte, hogy tavasszal visszavonul, miután háromszor hosszabbították meg a hivatali idejét. A hivatalos álláspont szerint a tábornok utódját még mindig keresik. A szóvivő azt is elmondta, hogy Alexander visszavonulásának nincs köze az NSA-botrányhoz, a tábornok már korábban is készült a nyugdíjra, csupán a védelmi minisztériummal és az elnökkel kötött megállapodás értelmében hosszabbította meg a szerződését 2014 márciusáig.

Rovatok