Index Vakbarát Hírportál

Bezár az egyik legnagyobb torrentkereső

2013. október 18., péntek 11:37

Bezár a több mint egy évtizede alapított torrentkereső, az Isohunt. A kanadai Gary Fung által alapított cég elfogadta a bírósági ítéletet, mely szerint 110 millió dollárt kell fizetnie az oldalt perlő filmstúdióknak.

Azt még nem tudni, ebből mennyit tudnak majd beszedni valójában, mivel az ügyvédek szerint a cégnek két-, esetleg négymillió dollárja lehet, de maximum ötöt bírnak kifizetni. Az ítéletet november 5-től hajtja végre a Los Angeles-i bíróság. Korábban már megállapították, hogy Fung felelős a szerzői jogi sértésekért, így ez az ítélet már csak arról szólt, hogy megállapítsák az okozott kárt. A szerzői jogvédő szervezet, az MPAA ügyvédei eredetileg 600 milió dollárt követeltek.

Az Isohunt amerikai verziójával kapcsolatban már korábban megállapodott az MPAA és az alapító, ezért az oldalon szűrték a megjelenő találatokat. Ennek ellenére a látogatók nem tűntek el, az MPAA szerint az Isohuntnak állítólag 44,2 millió felhasználója és 13,7 millió aktív torrentje volt.

Az oldal azzal védekezett, hogy semleges keresőt üzemeltettek, és sosem másoltak direkt illegális tartalmat, de ezt nem sikerült bizonyítani. A bíróság szerint Fung indukált másokat, hogy jogsértést kövessenek el, és arról is tudott, hogy jogsértő tartalom van az oldalon. Ezt a védekezést viszont korábban sikerrel alkalmazták olyan oldalak, ahol a felhasználók állítanak elő tartalmakat, például a videómegosztók.

Rovatok