Index Vakbarát Hírportál

Nem is törhetetlen az Apple üzenetküldője

2013. október 18., péntek 18:27

Az Apple iMessage nevű üzenetküldője mégsem annyira biztonságos, ahogy azt a cég állítja. Biztonsági szakértők vizsgálata szerint könnyedén lehallgatható a kliensek közötti kommunikáció. A kutatók az eredményekhez hozzáfűzték, hogy nincs rá bizonyíték, hogy az Apple vagy a kormány elolvasná az üzeneteket, de lehetőségük az mindenképpen lenne rá.

A cég még júniusban, amikor az NSA-botrány kirobbant, azt nyilatkozta, hogy az iMessage üzenetküldő végponti titkosítást tartalmaz, így senki, még az Apple hallgathatja le a kommunikációt. A dokumentumok szerint az cég 2012 októberében lépett be a globális lehallgatási programba, a Prismbe.

A Hack in the Box konferencia kutatói viszont egy Apple-alkalmazott saját hasznára, vagy mert a kormány kényszeríti rá, könnyedén betekinthet az üzenetekbe. A Cyril Cattiaux, az iOS-t jailbreakelő fejlesztő szerint, ha a cég azt állítja, hogy titkosításuk törhetetlen, egyszerűen hazudik.

Az Apple nyilvános kulcsokos titkosítást használ az iMessage üzeneteinek titkosítására a küldő és a fogadó között. A kulcsok adminisztrálása azonban nem átlátható, így lehetséges, hogy kiadják azokat harmadik félnek, például az NSA-nak. A gyakorlatban tehát az üzenetküldő csak annyira biztonságos, amennyire az Apple azzá teszi.

Ez egyébként általános probléma, külső szolgáltatónál, felhőalapú tárolásnál sosem lehetünk biztosak benne, hová jutnak el bizalmasnak szánt adataink.

Rovatok