Index Vakbarát Hírportál

Összeesküvés szövődik a Blackberry körül

2013. október 22., kedd 09:39

Korábban is pletykálták, hogy a Lenovo érdeklődik a BlackBerry iránt, most a Forbes értesült úgy, hogy a két cég előzetes megállapodást kötött egymással, hogy a előkészítsék a felvásárlást. Ez nem is lenne annyira érdekes hír, ha nem egy kínai cégről lenne szó.

A kanadai és amerikai hatóságok nem fogják megengedni, hogy egy kínai cég szerezzen irányítást a kanadai mobilgyártó felett, még akkor sem, hogyha a Lenovo esetében a pekingi befolyás igencsak közvetett. Felmerül tehát a kérdés, hogy miért akarja mégis a Lenovo a BlackBerryt.

A Forbes elmélete szerint azért, hogy felszámolja a céget, mint tette azt egy évtizeddel ezelőtt egy másik kanadai céggel, a Nortel Networksszel. A Nortelt kínai hekkerek támadták a kétezres években, nagyon sok titkot loptak el akkoriban. Olyannyira elharapózott a helyzet, hogy a cég csődöt jelentett 2009-ben. Azóta feldarabolták és több részlegét eladták.

A BlackBerry nem lesz ilyen könnyű falat, a Pentagon szerint a BlackBerry az egyetlen mobil, amit a kínaiaknak még nem sikerült meghekkelni. A feltételezések szerint ha a kínaiak nem tudnak bemenni a hátsó ajtón, akkor megpróbálnak a főbejáraton közlekedni. A Lenovo már jelezte érdeklődését a cég iránt, a félig magántulajdonban lévő cégnek így joga van betekinteni a BlackBerry könyveibe.

A kanadaiak hatóságoknak lehetősége van megakadályozni külföldi cégek felvásárlási próbálkozásait, és majdnem biztos, hogy a Lenovo esetében ezzel élni is fognak. A Lenovo eszközeit például kitiltották kanadai és amerikai hálózatokról, de Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon sem lehet használni ezeket. A jelenlegi kanadai konzervatív kormány amúgy is ellenséges a külföldi felvásárlásokkal, 2006-os hatalomra kerülésük óta három elvásárlást is megakadályoztak.

Ráadásul a BlackBerry sokkal érzékenyebb célpont, mint bármely másik cég. A kanadai és amerikai kormányzati tisztviselők BlackBerryket használnak, a védelmi minisztériumnál például 470-600 ezer közé tehető a készülékek száma, tavaly év végén több mint egymillió BlackBerry volt a szövetségi állami dolgozók tulajdonában. Többek között Barack Obama amerikai elnök is BlackBerryt használ.

Miért gondolja mégis a Lenovo, hogy nekik sikerülni fog, miközben eddig két kínai cég is feladta próbálkozásait, azt gondolván, hogy úgyis elbuknak a hatósági engedélyeken? A Forbes szerint tudják, hogy nem fog sikerülni nekik, annyira nem is akarják, hiszen nehéz dolguk lenne egy veszteséges mobilcéggel. Az egyedüli ok, hogy a kínai kormány ürügyet szeretne arra, hogy betekinthessen a BlackBerry irataiba. A következő időszakban több kínai cég is bejelentkezik majd, így mindig lesz ürügy erre. Egészen addig, míg valaki más fel nem vásárolja a céget vagy nem jut a Nortel sorsára.

Rovatok