Index Vakbarát Hírportál

47 deka iPad elég lesz?

2013. október 22., kedd 22:41

Teljesen megújított termékekkel vág neki az Apple az idei karácsonyi szezonnak, derült ki a cég keddi sajtótájékoztatóján. Szinte biztosra vehető, hogy ezeknek köszönhetően a kaliforniai cég újabb eladási rekordokat fog felállítani. A legfontosabbak:

Nagyon lassan pörgött fel a keddi sajtótájékoztató, mert elsőként a Mac gépekre telepíthető OS X operációs rendszerről volt szó, amiről már minden fontos részlet korábban kiderült. Kivéve azt, hogy ingyenes és máris letölthető.

A fejlesztők jelentősen csökketeni tudták a rendszer energiafogyasztását. Állítólag egy órával tovább böngészhetünk a számítógépünkön, ha csak az operációs rendszert cseréljük le rajta az új OS X Maverics-re. A grafikus rendszer is okosabb lett, több memóriához fér hozzá, a rendszer memóriakezelése pedig a beépített tömörítésnek hála több alkalmazás párhuzamos futtatását teszi lehetővé. Fontos újítás még az értesítési rendszer bővítése, ezentúl a kijelző jobb felső sarkában megjelenő buborékokban rögtön válaszolhatunk is a nekünk írt üzenetekre, ehhez nem kell megnyitni a chatprogramot.

A fájlkezelést könnyíti, hogy már nemcsak színekkel lehet megjelölni az állományokat – például a képeket, doksikat és videókat –, hanem akár szöveges címkékkel is. Így viszonylag könnyen elkülöníthetők egymástól a személyes és a munkahelyi anyagok. Azzal, hogy az OS X-ben is megjelent az Apple térképe, egyre több a hasonlóság a számítógépekre és a mobil eszközökre szánt rendszerek között.

A bemutató másik szakaszában, amikor az iOS-en és OS X-en egyaránt elérhető iWork és iLife programcsomagok újdonságait mutatták be, az is egyértelművé vált, hogy az Apple miért adja oda ingyen a Mavericks-et. Valószínűleg a Macen is nagyobb hangsúlyt kap majd az appon belüli vásárlás, mert valamiből pótolni kell a kieső bevételt, az Apple sohasem működött jótékonysági szervezetként. Ha lesznek apró megvásárolható tartalmak, kiegészítők, akkor nem évente néhány alkalommal szökik magasra az Apple bevétele, hanem folyamatosan kisebb-nagyobb összegek csordogálnak majd a bankszámlájára. Jó példa az ingyenes Garageband zeneszerkesztő, amelyben tucatnyi különféle stílusú dobost lehet megvenni. Ehhez az üzleti modellhez azonban nagyon sok felhasználónak kell ugyanazon az OS X platformon lennie, hogy mindig elég nagy legyen a forgalom a szoftverboltban.

Légi mutatvány

Persze az Apple egyik legfőbb bevételi forrása még hardver, azon belül is az iPad, amelyből eddig 170 milliót adtak el. Most két új modell jelent meg, és ezek viszonylag kevés tulajdonságukban nyújtanak többet a tavalyi modelleknél: könnyebbek, gyorsabbak, szebbek. Egy új nevet is meg kell tanulnunk, mert a legmenőbb modell mostantól az iPad Air lesz. Nem onnan jön a neve, hogy méreténél fogva akár legyezőként is használhatnánk, hanem épp ellenkezőleg: nagyon könnyű lett. A kerete 43 százalékkal lett keskenyebb, a gép csak 7,5 milliméter vékony és 47 dekát nyom. Összehasonlításként: a Sony Xperia Tablet Z is csak 49 dekás, míg a régi iPad 60 dekagrammos.

A könnyítés ellenére az iPad Air sokkal erősebb lett, ami az iPhone 5s-ben is megtalálható 64 bites A7 csipnek köszönhető. A mobilnetes verzióval 4G/LTE hálózaton böngészhetünk, a wifi pedig 300 megabitre gyorsult. Maradt az 5 megapixeles, full hd videókat készítő kamera, és továbbra is 10 óra alatt merül le az akkuja. Ez november 1-től kapható hazánkban.

Mi mást kaphatott volna az iPad mini, ha nem nagyobb felbontású kijelzőt? Gyenge felbontása miatt panaszkodtak sokan a zsugorított iPadre, tehát az Apple lépéskényszerben volt. Persze akkor már nem totyogott, hanem rögtön 2048x1536 pixeles felbontásra ugrott, ami a 7,9 hüvelykes képátlóval párosítva egészen rendkívüli pixelsűrűséget jelent. Ezt is az A7 processzor hajtja meg, tehát az appok sebességével nem lesz gond. A retinás iPad mini 400 dollárba, míg a gyengébb felbontású változat 300 dollárba kerül.

Terülj, terülj asztalkám

A keddi sajtótájékoztató legkevésbé izgalmas témája a Pro számítógépek frissülése volt, hiszen mindenki tudta, hogy a Macbook Air után ezek is megkapják az Intel Haswell csipeket. Ezek jelentősen növelik az eszköz élettartamát, a csupán 1,4 kilogrammos 13 hüvelykes modell például 9 órát is kibír távol a konnektortól. Ez a laptop 1300 dollárba kerül, míg a 15 hüvelykes változat kereken 2000-be.

Meglepő módon profi felhasználóknak szánt Mac Pro az asztali gépnek is nagyon jó a fogyasztása, 70 százalékkal kevesebb, mint az előző modellé. A dizájner szemetesnek kinéző gépben olyan brutális dolgok vannak, mint a 3,7 gigahertzes négymagos Xeon processzor, 12 gigabájt RAM, két FirePro 300 és 256 giga ssd tárhely, és mindezért alig kell többet fizetni, mint egy dizájner kukáért: csupán 3000 dollárba kerül.

Rovatok