Index Vakbarát Hírportál

Túlterheléses támadás érte az Indexet

2013. október 23., szerda 18:22

Október 23-án délután négy óra körül, éppen, amikor az eredeti tervek szerint Orbán Viktor beszéde kezdődött volna a Békemenet tagjai előtt a Hősök terén, váratlan probléma lépett fel az Indexet kiszolgáló szerverek körül. Amint olvasóink is jelezték, az oldal először csak lelassult, aztán akadozni kezdett, végül teljesen elérhetetlenné vált.

Rendszergazdáink nyomozása szerint túlterheléses támadás érte az Indexet. Ez azt jelenti, hogy a támadók direkt erre készített támadó szoftverek segítségével hatalmas mennyiségű, másodpercenként több millió adatlekéréssel bombázták az Index.hu-t kiszolgáló gépeket, amelyek a brutális terhelés alatt összeomlottak. A támadás kifinomult módszerrel, hamisított ip-címek használatával történt, így a védekezés sem volt túl egyszerű (alapállapotban egy ilyen támadást ki lehet védeni azzal, ha a támadó gépek címeit tiltólistára teszi a rendszergazda, most azonban véletlenszerű címekről érkeztek az adatcsomagok). 

  srry

A szervereket végül este fél hat után nem sokkal sikerült újra életre lehelni, és a támadó adatforgalmat kiszűrni. A támadás technikai jellegéből, és a hamisított ip-címekből adódóan a valódi forrás lenyomozása ilyenkor a lehetetlennel határos.

A túlterheléses támadások technikai trükkjeiről itt olvashat bővebben.

Rovatok