Index Vakbarát Hírportál

Fagyban, vízben, verekedésben is fotóz

2013. október 24., csütörtök 08:38

A Nikon 1 AW1 az első vízálló, nem tükörreflexes, cserélhető objektíves (MILC) fényképezőgép. A gép azt ígéri, hogy a hozzá kapható objektívekkel 15-20 méterig vízálló, kétméteres magasságból leejtve is ütésálló, és akár mínusz 10 Celsius-fokos fagyot is kibír.

Kialakítása ennek megfelelően nagyon masszív és strapabíró. Minden rést kétszeresen is lezártak, például az akkumulátort és sd-kártyát tároló rekeszt két különálló gombbal kell kinyitni. Az objektív is ennek megfelelően lett kialakítva, a lencse egy csőbe van zárva, hogy ne menjen bele a víz.

A fényképezőgép elég kicsi ahhoz, hogy könnyen hordozható legyen. Jóval nehezebb azonban a hasonló kategóriás gépeknél – ez annak köszönhető, hogy az ütésállósság miatt nem spóroltak az anyaggal. Ennek ellenére elegáns a dizájnja, a csillogó ezüstszín ellensúlyozza a robusztusságát.

Maga a fényképezőgép folytatja a Nikon 1 hagyományait, ami a cég első cserélhető objektíves, de nem tükörreflexes gépe volt. Mérete kicsi, elfér egy kisebb táskában, de a képek ugyanolyan jók, mint egy alsó kategóriás tükörreflexes gépnél. Nagyon gyorsan fényképez, hamar reagál az utasításokra, gyorsan mozgó témákat is jól meg lehet örökíteni vele. Sorozatfelvételben akár 61 képet is készít másodpercenként, automata módban ez értelemszerűen csökken, 15 képre.

A 14,2 megapixeles, CX-formátumú CMOS-érzékelő ISO érzékenységtartománya a 6400-as értékig terjed, ez rossz fényviszonyok között is remek részletgazdagságot ad. A speciális hibrid autofókusz rendszer gyors fázisérzékelő AF-et használ a sebes mozgás rögzítésére, a finom részleteket pedig kontrasztérzékelő AF segítségével örökíti meg.

A fényképezőgépbe GPS-t is tettek, pontos helyadatokat tárol a képek EXIF-adataiban. Van benne magasság- és mélységmérő is, így a tengerszint feletti magasságot is lehet rögzíteni. Ezen kívül elektronikus iránytű is segíti a pontos tájolást.

A Nikon 1 AW1 kicsit sem hasonlít a korábbi nagy, vízalatti képek készítésére alkalmas fényképezőgépekre, amiknek ormótlan műanyag testük és óriási gombjaik voltak. Ez a gép diszkrét és kicsi, alig különbözik a hagyományos gépektől.

Az ígéretek ellenére kicsit félve tettem a kádba, de feleslegesen aggódtam, a körülményekhez képest remek képeket készített. A gép nyáron jól jöhet a tengerpartra, hogy a vízben a kövek között megbújó halakat és rákokat fotózzuk, és megörökítsük, amit sznorkelezés közben látunk. Ezért az élményért viszont 250 ezer forintot kell fizetni, ennyibe kerül a kamera.

Rovatok