Index Vakbarát Hírportál

700 terabájttal fut a Graph Search

2013. október 25., péntek 15:34

A Facebook okos keresője, az adatvédelmi aggályokat kiváltó Graph Search egyszerűnek tűnik, de a megfelelő adatok gyors kiszolgálása nem hétköznapi feladat: több billió bejegyzés, és összesen 700 terabájt adat között kell pillanatok alatt rendet tenni.

A cég egyik mérnöke, Ashoat Tevosyan blogjában részletesen ír a funkció mögötti technikai megoldásokról. Az addigi rendszert alaposan át kellett alakítani, amikor bevezették a Graph Searchöt: 700 terabájnyi adatot kell tárolni csak a RAM-ban, ami több szekrénnyi fizikai gépen van egyszerre. 

A megfelelő sebesség elérésének egyik kulcsa, hogy a merevlemezeket SSD-kre cserélték, januárban bevezettek egy külön szervert a keresések kiszolgálására, márciusban pedig készítettek egy saját rendszert, a McDippert, ami a merevlemezekre, SSD-kre tárolta el az addig memóriában lévő adatokat.

Bár most már rengeteg SSD-t használnak, a cég nem elégedett: ezek a megoldások túl sokba kerülnek, hiába gyorsak, ekkora mennyiségben túl drágák, ez így nem éri meg.

Rovatok