Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az első kétéltű puska

2013. október 25., péntek 14:02

Oroszországban legyártották a világ első olyan lőfegyverét, amely a hagyományoshoz nagyon hasonló lőszerrel használható szárazföldön és víz alatt. Az orosz különleges alakulatokat hamarosan fel is szerelik az új fegyverekkel.

A orosz Tula által megtervezett ADS nevű fegyver egy különleges formájú, de az általános lövedékkel megegyező tárat igénylő lőszert használ a víz alatt, így a katonáknak a felszínre emelkedve csak ki kell cserélni a tárat az automata karabélyon. A fejlesztők úgy vélik, az ADS simán felveszi a versenyt a legendás AK-47m gépkarabéllyal.

Az ADS percenként nyolcszázat tud lőni, és 40 milliméteres gránátvetővel is felszerelhető, amivel 4,6 kilogrammot nyom. Szárazföldön 500 méter a hatásos lőtávolsága, víz alatt ennél sokkal kevesebb, 30 méteres mélységben körülbelül 25 méter.

A fegyvert Moszkvában mutatták be az Interpolitex 2013 szakvásáron, ahol rendőröknek, katonáknak, határőröknek szánt legújabb felszereléseket, valamint vészhelyzetben használható orvosi felszereléseket állítanak ki a gyártók. 

Rovatok