Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten indul az első Bitcoin-automata

2013. október 26., szombat 22:46

Valószínűleg a világ első Bitcoin-bankautomatája indul el a jövő héten a kanadai Vancouverben. Az ATM-et a nevadai Robocoin és vancouver-i Bitcoiniacs üzemelteti. Mitchell Demeter, bitcoinkereskedő-cég, a Bitcoiniacs társalapítója, és a Robocoin egyik tulajdonosa Kanada-szerte öt ilyen gépbe fektetett pénzt, ezek decemberben indulhatnak.

A vancouver-i belvárosban felállított automata kanadai dollárokkal kereskedik majd, ezeket online bitcoinokra válthatják be a felhasználók. A használathoz tenyérszkennelés kell majd, naponta maximum 3 ezer dollárt lehet mozgatni vele. Ezek azért kellene, hogy ne sértsék meg a kanadai pénzügyi törvényeket. A pénzeket a VirtEx virtuális pénzváltó váltja, a tranzakciók elvileg névtelenek lesznek, az összeg pedig a felhasználók virtuális pénztárcájában landol.

A bitcoin olyan digitális, nagyjából visszakövetetlen pénznem, amelyet nem irányít semmilyen felügyelet vagy központi bank. Tavaly óta a Bitcoin-Central nevű digitális tőzsdet hivatalosan is működhet Bitcoin-bankként.

Demeter szeretné ezt a megoldást mindenki által használhatóvá tenni, ahelyett, hogy csak az alvilág pénze legyen: ezzel lehetett fizetni például a drogkereskedő weblapon, a Silk Roadon is, amíg pár héttel ezelőtt az FBI be nem zárta.

A jelenlegi bitcoinárfolyam 200 dollár körül mozog, de nagyon nagy eltérések is lehetnek: az elmúlt évben 13, illetve 250 dollárt is ért egy bitcoin.

Rovatok