Index Vakbarát Hírportál

Tengeri adatközpontot építhet a Google

2013. október 28., hétfő 15:24

A Google a tengerre költöztetheti az adatközpontjait. Az óceán vize egyszerre biztosíthatja a hűtést és a működéshez szükséges energiát, ráadásul a nemzetközi vizeken a kormányok fennhatósága alól is kikerülhetnek.

Hamarosan offshore adatközpontokat kezdhet építeni a Google. Az offshore ebben az esetben szó szerint is értendő: a tengerre épített központokat az óceán vize hűtené, az energiát is innen nyerné. Sőt, ha nemzetközi vizekre hajózik, a Google a kormányok fennhatósága alól is kivonhatja magát.

A CNET pénteki oknyomozó riportja szerint a Google-nek köze lehet a Building 3 néven emlegetett épülethez. Ez a San Franciscó-i öbölben lévő Treasure Islanden található, és állítólag úgy fest, mint egy négyemeletes épület váza, amit egy uszályra húztak föl.

Két hete egy másik, nagyon hasonló épület tűnt föl a maine-i Portlandben is. A Portland Herald múlt szerdai cikke nem zárta ki, hogy ez összefüggésben lehet a lebegő adatközpontokról szóló szabadalmi tervvel. Ezt alátámasztja, hogy a san franciscói és a portlandi uszályokat ugyanannak a cégnek a nevére regisztrálták – a By And Large-éra.

Land Ho

A Google adatközpontokról szóló, 2008-ban benyújtott szabadalmát egy évvel később fogadták el. Ebben leírnak egy hajón található adatközpontot, amit az óceáni áramlatok látnak el a működéshez szükséges energiával, és a tengervízzel hűtik a szervereket.

A mostani adatközpont-építésnek az is lökést adhat, hogy a létesítmények hűtése rengeteg energiát fogyaszt: az adatközpontok teszik ki az USA áramfogyasztásának 2 százalékát. Ez persze sokba is kerül, így a Google tengerre költözésének ez további lökést adhat, mivel milliókat spórolhatnak meg ezzel a megoldással.

Az sem zárható ki, hogy a Google így próbál meg felülemelkedni a törvényi szabályozásokon: ha nemzetközi vizekre hajóznak, azzal a kormányok fennhatósága alól is kikerülhetnek, így például nem kényszeríthetnék őket adatszolgáltatásra.

Rovatok