Index Vakbarát Hírportál

A jövő számítógépe kék festékből készül

2013. október 29., kedd 10:45

Egy új elemzés szerint a brit ötfontosokon található kék festékanyagnak olyan tulajdonságai vannak, amik miatt ideális félvezető-alapanyag lehet kvantumszámítógépekhez.

Egy brit és kanadai kutatókból álló csoport szerint a réz-ftalocianin molekulái sokkal tovább megtarthatják egy kvantumbit szuperpozíciós állapotát, mint más anyagok. A klasszikus informatikai szabályok szerint egy bitnek, azaz egy információs alapegységnek kétféle állapota lehet: vagy egyes, vagy nulla. A kvantumbiteknek ugyanakkor mindkettőnek kell lennie, ráadásul egyszerre, viszonylag hosszú ideig. Ha sikerül olyan anyagot találni, ami ezt a kvantumállapotot elég hosszú ideig fenntarthatja, a mérnökök elérhetik, hogy a kvantumbitek adatokat továbbítsanak és tároljanak.

A kutatók szívesen foglalkoznak kvantumbitekre épülő számítógépekkel, mivel ezek a gépek jóval gyorsabbak, mint a manapság használtak. Már ma is vannak kvantumszámítógépek, de ezek még mindig kísérleti modellek, és többnyire nem használhatók gyakorlati problémák megoldására.

A Nature-ben közölt tanulmány szerint a réz-ftalocianin jó eséllyel ideális félvezető-alapanyag lehet a jövő kvantumszámítógépeihez. A kutatók azt is megoldották, hogy vékony filmet készítsenek az anyagból, ami így kényelmesen felhasználható elektromos eszközökhöz.

Rovatok