Index Vakbarát Hírportál

Majdnem kész a legnagyobb rombolóhajó

2013. október 30., szerda 14:17

Átadták a Bath Iron Works első, Zumwalt osztályú rombolóhajóját, amit hétfőn bocsátották vízre a maine-i Kennebec folyón. A járművet eredetileg a hónap elején akarták átadni, de az amerikai kormány leállása miatt ezt mostanra halasztották.

Ha végre elkészül, a DDG1000-et több célra is lehet majd használni. A rombolók feladata általában a nagyobb hajórajok védelme: tengeralattjáróktól, más hajóktól és légitámadástól is megvédheti a flottát. A DDG jelzésű rombolókat irányított rakétákkal is felszerelték; ezek a rombolók a tengeri, a víz alatti és a légi fenyegetést is elháríthatják.

A USS Zumwault osztályú DDG1000 minden idők legnagyobb rombolója. Az építése 2009-ben kezdődött egy szárazföldi létesítményben. Hétfőn átszállították egy úszó szárazdokkba, amit vízzel árasztottak el, így áthajózhatott a Kennebec egyik kikötőjébe.

Jim Downey, a Zumwalt-program igazgatója elmondta, hogy ez a legnagyobb hajó, amit a Bath Iron Works valaha készített; az amerikai haditengerészetnek még sosem volt ekkora rombolója. Downey szerint az aprólékos tervezés és építés ellenére a kivitelezés simán ment, és igen elégedettek az eredménnyel.

A DDG1000 még nincs készen, az építés egyelőre 87 százalékos készültségi fázisnál tart. A munkálatokat tovább folytatják, hogy jövőre átadhassák a végleges hajót a haditengerészetnek. Ezután láthatnak hozzá a két újabb romboló, a Michael Monsoor (DDG1001) és a Lyndon B. Johnson (DDG1002) megépítéséhez.

A haditengerészet eleinte 32 hajót szeretett volna a flottába, de a Zumwaltok gyártási költsége magasabb volt a vártnál: ezért döntöttek úgy, hogy inkább az Arleigh Burke osztályú rombolókból fognak többet építeni. (A pontos gyártási költségek nem ismertek, de a haditengerészet 1,4 milliárd dolláros szerződést írt alá a Bath Iron Worksszel.)

Ennyire nagy

Rovatok