Index Vakbarát Hírportál

Mindennek nekimegy a repülő robot

2013. október 31., csütörtök 16:44

Az EPFL kutatói filléres eszközök felhasználásával olyan olcsó robotot építettek, amihez nem tartozik semmilyen szenzor, mégis önállóan repül. A drón repülés közben mindennek nekimegy, de a könnyűszerkezetes eszköz viszonylag strapabíró, és ha összetörik, akkor is könnyű megjavítani.

Az EPFL drónja igazi elefánt a porcelánboltban: ha valaminek nekiütközik, nem áll meg, legfeljebb módosít a pályáján, és tovább repül. A fejlesztők valószínűleg ezért tudták alacsonyan tartani az eszköz fejlesztési költségeit: az önállóan repülő drónokat általában drága szenzorokkal szerelik föl, amikkel felmérheti a környezetét, majd kikerülheti az útakadályokat. Ebben a drónban viszont nincsenek szenzorok.

De akkor mi értelme az egésznek? A tervezők szerint ezzel a drónnal bármilyen veszélyes területre, például katasztrófa sújtotta övezetekbe is be lehet repülni, és a rá szerelt kamera segítségével repülés közben videóközvetítést nyújthat. Bár nem lehet irányítani, és valószínű, hogy nem a legoptimálisabb útvonalon halad, az eszköz ár-érték aránya még így is kimagasló.

Rovatok