Index Vakbarát Hírportál

Fennakadás volt a UPC internetben

2013. november 2., szombat 10:45 | aznap frissítve

Egy külső szolgáltatónál fellépő hiba miatt éjjel fél egytől nagyjából délután háromig több külföldi oldal és egyes magyar honlapok sem voltak elérhetőek a UPC rendszerében. A probléma megtalálásán a külföldi szakértőkkel együtt dolgoztak, miközben a felhasználók egyre idegesebbek lettek a nap folyamán, habár olyan olvasónk is volt, aki megtalálta a helyzet pozitív oldalát.

Délután három körül oldódott meg az a hiba, ami miatt több külföldi és magyar oldal egyáltalán nem, vagy csak akadozva jött be szombaton a UPC rendszerében. Kollégáink közül többen a Facebookon nem látták a képeket. A hiba a többségnél éjjel fél egy körül kezdődött, habár olyan olvasónk is van, akinek állítása szerint már napok óta akadozott a rendszer.

A UPC hibabejelentő vonala azt mondta be, hogy „több külföldi weboldal elérése lassú, vagy nem lehetséges, de a hiba elhárítása folyamatban van". Szűcs László kommunikációs vezető elmondta, hogy az amszterdami központtal közösen dolgoztak a megoldáson. A UPC saját hálózatát használja külföldi adatcserére, melynek központja Hollandiában van, ezért lehetett szükség a külföldi szakértők bevonására.

Délután három körül több olvasónk is jelezte, hogy elkezdtek bejönni azok az oldalak, amik reggel még nem működtek, illetve a Facebookon is látszódtak a képek, ekkorra sikerült megtalálni a probléma okát. „Nem a UPC hálózatában, hanem egy külső, független szolgáltatónál lépett fel a hiba" – mondta Szűcs. Ezért is tartott sokáig a hiba okának megtalálása. A szolgáltató a téves router beállításai miatt úgy hirdette a UPC tartományait, mintha ő továbbítaná azokat, ezért a forgalom egy része tévesen átirányítódott. Ott azonban nem tudta fogadni az idegen hálózatból érkező kéréseket a rendszer. Miután ezt megtalálták és jelezték a szolgáltatónak, annak sikerült javítania a hibát.

Ideges kommentek

A UPC Facebook-oldalán nap közben sorra születtek az egyre idegesebb kommentek. „Kb éjfél óta a net egyes oldalakat nem tud elérni, mintha mazsolázna mit hoz le és mit nem. 11. kerület Kelenföld", „Nalam application/xhtml+xml tipusu oldalak egyatalan nem toltodnek be... tegnap ejfelkor kezdodott a problema azota semmi valtozas" – írták többek között, miközben sokan keményen számon kérték a cégen, amiért egészen délután egyig nem adtak ki tájékoztatást a Facebookon. Több felhasználónak ráadásul az ügyfélszolgálat oldala sem volt elérhető, ahova egyébként nem került fel tájékoztató az ügyben.

Mondja, mi volt a gondja!

Azt tudjuk, hogy nem töltöttek be a Facebookon a képek, de Ön mit tapasztalt még? Bizonyos dokumentumok nem jöttek be? A DNS-szerverek cseréje, vagy valami teljesen más kerülőút segített?

Írja meg problémáját és a lehetséges megoldást nekünk!

Arról, hogy nem csak a külföldi oldalakat érintette a fennakadás, Balázs nevű olvasónk azt írta, hogy bizonyos külföldi szerverek elérése nem ment, azok a magyar oldalak amik külföldi szervereken vannak (mint pl. a UPC saját support oldala), előfordulhat, hogy szintén nem mennek.

Olyan olvasónk is van, aki megtalálta a helyzet jó oldalát is. „Éjjel fél egy felé halt meg a kapcsolat az EVE Online-nal. Nyilván pont akkor, amikor harc lett volna. Ezért Megint a klóntartályban fogok ébredni, s még annyi vigaszom sem lesz, hogy valaki kompenzál. Öröm az ürömben, cserébe egész éjjel volt szex a csajommal, s jobb híján most is belevágunk" – írta egyikük.

Keresték az okokat

Internetszerte sokan találgatták, hogy mi lehet a probléma. Látszólag mintha az IP-címeket (az internetre kötött gépek egyedi azonosítója) könnyen olvasható nevekké (pl. index.hu) alakító névszerverekkel lett volna a probléma, ezek közül is azokkal, ami a külföldi címeket kezeli. A UPC kommunikációs vezetője ugyanakkor már kora délután is jelezte, nem a névszerverekben merül ki a probléma.

A problémát ráadásul árnyalta, hogy egyes magyar oldalak sem voltak elérhetőek, és néhány külföldi oldal annak ellenére sem töltött be, hogy a tesztek szerint a szolgáltató névszervere gond nélkül feloldotta a címet (azaz a doménhez a megfelelő IP-t rendelte). Néhány felhasználó arról panaszkodott, hogy lassú az internet, másoknak pedig egyáltalán nem működött.

Rovatok