Index Vakbarát Hírportál

Itt az első észak-koreai tablet

2013. november 4., hétfő 13:34

Ugyan nem kísérte akkora felhajtás, mint az iPad Air bemutatóját, az Apple premierjével nagyjából egy időben Észak-Korea szépen csendben bemutatta saját fejlesztésű tabletjét, az SA-70-et. A gépet az állami számítógépgyártó cég, a Samjiyon dobta piacra.

Először akkor esett szó az észak-koreai tabletről, amikor Martyn Williams egy észak-koreai techblogot író újságíró megemlítette, hogy a vásárokon feltűntek a tabletek. Persze azonnal felmerül a kérdés, hogy milyenek ezek, mennyire jók, mit tudnak. Rüdiger Frank, a Bécsi Egyetem professzora válaszol a kérdésekre. Az országot jól ismerő és gyakran odalátogató professzornak sikerült kézbe vennie az SA-70-et. Beszámolójából kiderül, hogy a tablet messze nem éri el az Apple-minőséget, de azért nem kell szégyenkezniük miatta  a tervezőinek.

A 180 euróba kerülő gépen Android fut, rengeteg előre telepített alkalmazás van rajta, Frank szerint összesen 488 darab. Olyan alkalmazásokat is rátettek, mint az Angry Birds, a Microsoft Office, van rajta pdf-olvasó és zenelejátszó. Van benne egy Siri-szerű hangfelismerő, különböző szótárak, enciklopédiák és e-könyvek. Utóbbiakban megtalálhatóak az ország diktátorainak a könyvei, de olyan klasszikusok is, mint Dickens, Victor Hugo vagy Balzac.

A tablettel nem lehet internetezni. Elvileg úgy tervezték, hogy a helyi hálózatra fel tud lépni, de ennek módját Rüdiger Franknek nem sikerült megtalálnia. Külföldiként számára amúgy sem engedélyezett a koreai internet használata.

A tablet megléte több kérdést is felvet. Egyrészt, hogy ha Észak-Korea képes ilyen tabletet fejleszteni és gyártani, az azt jelenti, hogy az ország jóval előrébb tart technikailag, mint amire számítanánk. Másrészt, hogy létezik egy olyan réteg a világtól elzárt, éhínség sújtotta diktatúrában, amely igényli és meg is tudja fizetni ezeket a kütyüket.

Rovatok