Index Vakbarát Hírportál

Az Apple is összeírta, hányszor kereste meg őket a hatalom

2013. november 6., szerda 10:24

Korábbi ígéretének megfelelően az Apple közzétette a világ kormányaitól és bűnüldöző szerveitől kapott adatszolgáltatási kérelmek összesítését. A cég ezt a Snowden-ügy kapcsán látta szükségszerűnek, az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó első cikkekben ugyanis az szerepelt, hogy több más techóriás mellett az amerikai hírszerző egységek az Apple szervereire is korlátok nélkül lát rá.

A most kiadott jelentés (amihez hasonlót a Google már korábban is rendszeresen közzétett) szerint az amerikai kormányszervek 2013 első félévében ezer és kétezer közti adatszolgáltatási kérelmet nyújtottak be, amik 2-3 ezer felhasználói fiókot érintettek. Az Apple statisztikái szerint ezernél kevesebb esetben teljesítették a kérést.

A cég szerint legtöbbször rablásokkal és más köztörvényes bűncselekményekkel kapcsolatban érkezett megkeresés, a hatóságok ezenkívül még eltűnt személyek keresésében kérték a segítségüket. Ha van adatszolgáltatás, akkor általában az iTunes és az iCloud (a cég alkalmazásboltja és felhőalapú tárolószolgáltatása) fiókban szereplő alapadatokat adják meg, például az ott megadott nevet és címet. Ha a hatóságok ennél többet, például fényképeket vagy leveleket kérnek el, az Apple különlegesen körültekintően jár el.

A közleményben az Apple kiemelte, hogy mivel a tevékenységük nem az adatszerzésre összpontosul, a hatósági kérelmek leginkább elveszett vagy ellopott készülékekkel kapcsolatban érkeznek. A cég az ilyen megkereséseket külön listán tartja nyilván, az első félévben az USA-ban 3500 ilyen volt. Ezen a listán már Magyarország is szerepel, 12 kérelem során 13 készülékkel kapcsolatban érdeklődtek a hatóságok, az Apple háromszor adta ki a kért információkat.

A most ismertetett adatok alapján az USA mellett még Nagy Britannia, Spanyolország, Németország és Ausztrália az öt legtöbbször információt kérő nemzet.

Az Apple a közleményt arra is felhasználja, hogy jelezze: ennél jóval részletesebb adatszolgáltatásra is hajlandó lenne, ha nem kötné őket az általuk helytelennek és túl szigorúnak tartott törvényi szabályozás. „Bár mindent megteszünk az ügy érdekében, továbbra sem sikerült olyan szabályozási változásokat hozni, amik biztosítanák a vásárlóknak a jogot, hogy tudják, a hatóságok milyen rendszerességgel és milyen mélységben kérnek róluk adatokat” – áll a közleményben.

Rovatok