Index Vakbarát Hírportál

Ha durvul a vihar, ömleni kezdenek a képek

2013. november 6., szerda 08:20

Érdekes összefüggést mutattak ki a Sandy hurrikánról feltöltött fotók száma és a hurrikán partot érésekor mért légnyomásértékek között a Bostoni, a Londoni és a Warwicki Egyetem kutatói. Ha grafikonon ábrázoljuk a Flickr nevű képmegosztó szolgáltatásra „Hurricane Sandy”, „hurricane” vagy „Sandy” címkékkel feltöltött képek számát, akkor a legnagyobb forgalmat jelölő időszak görbéje pont tükörképe a légköri nyomást mutató vonalnak: az egyikben éles emelkedés, a másikban durva esés van, de nagyjából ugyanakkor.

A minta elég nagy, 2012. október 20. és november 20. között 32 millió képet töltöttek fel a Flickrre a fenti címkékkel. Az eredmény azt sugallja, hogy az emberek a vihar csúcspontján posztolták a legtöbb képet, de a szakemberek szerint nem lehet tudni, hogy az egyre durvább vihar vagy az egyre durvább vihart folyamatosan közvetítő média vette rá az embereket arra, hogy közzétegyék a pusztításról készített képeiket.

A szakemberek szerint az viszont biztos, hogy a Flickr adatai egyfajta mérőszámként mutatják meg a vihar hatásait, illetve az emberek reakcióit. „Megfigyeléseink alapján a Flickr alkalmas lehet arra, hogy nagyobb mennyiségű ember figyelmének fókuszát valós idejű mérésben figyeljük” – áll a megfigyelést leíró cikkben.

A hurrikánnak amúgy több szempontból is mérhető hatása volt az internetre: egyrészt az azon futó szolgáltatások egy részét is megbénította, másrészt hatalmas mémhurrikán indult a nyomában. 

Rovatok