Index Vakbarát Hírportál

Kollégái jelszavaival lopott adatokat Snowden

2013. november 8., péntek 11:02

Edward Snowden kollégái jelszavaival jutott be titkos adatbázisokba, ahonnan a médiának kiszivárogtatott adatokat szerezte. A Reuters forrásai szerint a kollégák nem tudtak arról, hogy Snowden mit csinál jelszavaikkal.

Számos olyan NSA munkatársak azonosítottak, akik átadták jelszavaikat Snowdennek, legtöbbjüket a kikérdezés után át is helyezték. Legalább 20-25 ilyen munkatársról van szó. Snowden azt állította az áldozatoknak, hogy rendszeradminisztrátori feladatai elvégzéséhez kellettek a jelszavak.

Mindez világosan mutatja, hogy még az NSA-nél és mennyire törékeny a titkosítás, mennyire nem megfelelő biztonsági rendszert alkalmaztak. Ennyire egyszerű volt végrehajtani az NSA 61 éves történetének legnagyobb szabású adatlopását.

Az még nem teljesen világos, hogy az érintett dolgozók milyen szabályokat szegtek meg azzal, hogy átadták Snowdennek jelszavaikat, De azt biztos, hogy ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy illetéktelen személy férhessen hozzá titkos adatokhoz. Snowden csak egy hónapig dolgozott a szervezet Hawaii központjánál. De ez is elég volt neki ahhoz, hogy több tízezer oldal titkosított anyagot letöltsön.

Ebben a világban éles különbségek vannak a bennfentesek és kívülállók között. Ha valaki bekerül a körbe, az már túlesik hazugságvizsgálaton, átvilágítják, tehát megbízhatónak minősítik. Az ügynökségeknek azzal kell szembenéznie, hogy akár a bennfentesek is lehetnek megbízhatatlanok.

Rovatok