Index Vakbarát Hírportál

Szétdarabolná a Microsoftot az egyik vezérjelölt

2013. november 8., péntek 17:31

Nagy tervekkel venné át a Microsoft vezérigazgatói székét Stephen Elop, a Nokia volt vezérigazgatója. Bár egyelőre még csak az egyik jelölt a cég vezetése által összeállított listán, a Bloomberg szerint már kész tervei vannak.

Néhány napja jött a hír, hogy 5-6 jelöltre szűkült a jelöltek köre, a két külső esélyes Stephen Elop, a Nokia korábbi vezérigazgatója és Alan Mulally, a Ford elnök-vezérigazgatója. Belső jelöltekből több van, köztük Tony Bates, a Microsoft jelenlegi üzletfejlesztési vezetője és korábbi Skype-vezérigazgató, valamint Satya Nadella, a vállalat nagyvállalati és felhő üzletágáért felelős vezető.

A Ford vezérigazgatója, Alan Mulally tagadta, hogy át akarna menni a Microsofthoz, azt mondta szeret a Fordnál dolgozni, semmilyen újdonságról nem tud beszámolni jövőjével kapcsolatban. Úgy tűnik azonban Stehpen Elop szívesen venné a kinevezést.

Elop visszatérte a Microsofthoz egyértelműen az Office erősítését jelentené Androidos és Windowson is. Úgy tűnik, az Office a legfontosabb a számára, ennek eladását szeretné maximalizálni és nem a Windows pc-k és tabletek értékesítését. Annyira nem földtől elrugaszkodott az elképzelés, ha azt nézzük, hogy az Office csomag az elmúlt időszakban elég jól teljesített, miközben a Windows a pc-piac mélyrepülésével együtt hanyatlik. Bár az Office-t már kiadták Androidra is, kétségtelen, hogy a Microsoft jobban is ki tudná használni előnyeit, hogy felvegye a kesztyűt a versenytársakkal szemben.

A Bloomberg szerint Elop nem állna meg itt, a Microsoft főbb részlegeit is megszüntetné vagy eladná. Megölné például a keresőt, a Binget és eladná az Xbox részleget. Ez utóbbi sem új ötlet, néhány elemző már korábban felvetette, hogy külön kellene választani a konozolrészleget a cég többi részétől. Paul Allen, a Microsoft társalapítója is hasonló ötlettel állt elő nemrég.

Mindezek ellenére egyáltalán nem valószínű, hogy a Microsoft megválna a Bingtől és az Xboxtól, legalábbis a közeljövőben biztosan nem. A cég éppen arra készül, hogy még jobban integrálja a keresőjét a Windows 8.1-be és a Windows Phone-ba. És november végén készülnek piacra dobni az Xbox One számos országban. Akárhogy is, Ballmer utódjának keresése gőzerővel folyik, még az is elképzelhető, hogy még idén megtalálják a megfelelő jelölttel.

Rovatok