Index Vakbarát Hírportál

Felavatták a világ legnagyobb hadihajóját

2013. november 10., vasárnap 08:12

A virginiai Newport Newsban ünnepélyes keretek között, rengeteg érdeklődő előtt megkeresztelték az amerikai haditengerészet legújabb, legmodernebb és legnagyobb hadihajóját, a USS Gerald Ford repülőhordozót. A hagyományos tengerész szokás szerinti szertartás során az üveg pezsgőt a hajó nevét adó Gerald Ford egykori elnök lánya, Susan Ford törte össze a hajótesten.

Ezzel egy új hadihajó-osztály is bemutatkozik (legutóbb 1968-ban, a USS Nimitz vízre bocsátásával kellett új osztályt nyitni a repülőgép-hordozók között). A Ford-osztályú hajók méretben nagyjából megegyeznek a Nimitz-osztályúakkal, az alkalmazott technikai megoldások, és sokkal jobb harci képességek miatt alkotnak új kategóriát. A hajó, és vele az új hajóosztály a nevét az USA 38. elnökéről kapja, aki a második világháborúban maga is egy repülőhordozón, a USS Montereyn szolgált a csendes-óceáni hadszíntéren.

A USS Gerald Ford 337 méter hosszú, 112 ezer tonnás, 76 méter magas és 25 fedélzete van. A teljes legénysége 4660 fő, és 75 harci repülőgépet (pontosabban a hivatalos adatlap szerint legalább 75-öt) tud majd hordozni. A hajó meghajtásáról két A1B típusú atomreaktor gondoskodik, ezt direkt a Ford hajóosztály számára fejlesztették ki, amelyek 30 csomó, vagyis 55 km/óra feletti sebességet biztosítanak a monstrumnak. A fegyverzetét föld-levegő rakétarendszerek és 12,7 milliméteres gépágyúk jelentik.

A hajó kifejlesztésének és megépítésének teljes költsége 13,5 milliárd dollár, vagyis nagyjából 3000 milliárd forint volt. Amikor 2016-ban hivatalosan hadrendbe lép, a USS Enterprise-t, a világ első nukleáris meghajtású repülőhordozóját fogja leváltani. A hajó nagy előnyének azt tartják, hogy az eddigieknél sokkal hatékonyabb, és az eddigieknél jóval gyorsabban tud reagálni, és repülőgépeket éles helyzetben akcióba küldeni. A USS Gerald Fordot 50 éves szolgálatra tervezik.

Egy ekkora hajó felépítése nem megy máról holnapra, a USS Gerald Fordot 2005-ben kezdték el összerakni. A hajót építő Huntington Ingalls Industries dokkjában most még két Gerald Ford-osztályú hajón folyik a munka, a tervek szerint 2020-ra elkészülő USS John F. Kennedyn, és a 2025-re elkészülő új USS Enterprise-on.

A világon jelenleg 33 repülőgép-hordozó hadihajó van szolgálatban, ebből 19 amerikai, 4 francia, 2-2 brit és olasz. Egy ilyen hajója van az indiai, kínai, brazil, orosz, thaiföldi és spanyol haditengerészetnek, bár India és Kína is gőzerővel épít éppen újakat, hogy bővítse a flottáját. Az eddigi legnagyobb, 100 ezer tonna körüli Nimitz-osztályból, és természetesen az új, Gerald Ford-osztályból is csak az amerikaiaknak van, előbbiből tíz, utóbbiból mostantól egy. Az utánuk következő legnagyobbak, az orosz Kuznyecov és a kínai Liaoning csak 60-70 ezer tonnásak.

Rovatok