Index Vakbarát Hírportál

Eljött az ingyenes operációs rendszerek kora

2013. november 11., hétfő 00:05

Ingyenes lesz az Apple új operációs rendszerére, a Mavericksre való fejlesztés, illetve az iWork irodai programcsomag. Ahogyan a Windows 8-ról 8.1-re váltás is. Na és akkor mi van? Az, hogy a Microsoftnak legalább átmenetileg elég rossz lesz, az Apple-nek tök mindegy, de örül annak, hogy a Microsoftnak rossz. Nekünk meg jó, és ez a lényeg.

Október végén, az iPad Air premierjén az Apple olyan húzott, amire csak a legnagyobb bűvészek képesek: míg a világ figyelmét elvonta azzal, hogy az új tablet pontosan hány dekával könnyebb, és mennyivel gyorsabb az elődjénél, mintegy mellékesen, a háttérben megcsinálta a nagy trükköt, és bevitt egy akkora pofont a Microsoftnak, hogy az máig visszhangzik. Elsőre nem tűnik olyan nagy durranásnak, még akkor sem, ha direktben rámutatunk: az OSX 10.9 operációs rendszer, becenevén Mavericks ingyenes lesz, és az iWork irodai programcsomag (gyakorlatilag a Microsoft Office megfelelője) szintén ingyenesen érkezik az oprendszerrel. Ez részben válasz volt arra, hogy a Microsoft ingyen adja a Windows 8-ról 8.1-re fejlesztést, részben pedig annak a végső jele, hogy elérkezett az ingyenes operációs rendszerek kora.

A számítógépeket életre lehelő operációs rendszerek valójában mindig is nagyon drágák voltak, bár ezt Magyarországon egészen a legutóbbi időkig jellemzően csak a cégek érezték meg, a magánfelhasználók többnyire az új gépre alapban, legálisan telepített OEM verziókat használták, az új verziókra frissítést pedig megoldották okosba'. Valójában egy új Windows vagy OSX több tízezer forintos beruházás, vagyis az volt, amíg most le nem nullázta az árakat a Microsoft és az Apple is. Az ingyenes operációs rendszer és irodai programcsomag persze nem új találmány, ott a Linux, az OpenOffice, a Google Docs, sőt, az Android - de az hogy a két óriás is lenullázza az árakat, mindenképpen fontos fejlemény.

Hát hülyék ezek?

Ingyenessé tenni valamit, amiért eddig pénzt adtak az emberek, hát ez nem tűnik éppen hatékony üzleti megoldásnak. Az Apple-nek a 2012-es éves pénzügyi jelentése szerint 3,5 milliárd dollár forgalma volt szoftvereladásból, ezt most képes kidobni az ablakon? Úgy tűnik, képes bizony. Persze ebben az összegben benne van az OSX mellett még jó néhány más Apple-szoftver, mint a Final Cut Pro videovágó, vagy az Aperture fotószerkesztő bevétele is, de ezektől most elegánsan tekintsünk el. A lényeg itt az, hogy az a 3,5 milliárd dollár ugyan soknak tűnik, de az Apple teljes éves bevételében (156 milliárd dollár) csak csepp a tengerben, 2,2 százalék. És drámaian csökken, 2010-ben még 4 százalék felett volt. A cég, ami ma már százszor inkább az iPhone-iPad-iTunes szentháromságra támaszkodik anyagilag, mint az OSX-re, vagy akár az azt futtató Mac számítógépekre (a Mac-eladások két éve hol stagnálnak, hol csökkennek), simán feladhatja az amúgy is sorvadó szoftveres bevételét, ha ezzel egy jó nagyon rúg a nagy konkurens Microsoftba.

A Microsoftnál ugyanis egészen másként néz ki a bevételi séma. Annak ellenére, hogy Steve Ballmer megkésve bár, de ráeszmélt az okostelefonos-tabletes forradalomra, és gőzerővel próbálja a céget átalakítani, a Windows ma a cég bevételének negyedét termeli ki, évi 20 milliárd dollár körül hoz. Az Office nagyjából még ugyanennyit. A Microsoft tehát igen kínos helyzetbe került azzal, hogy az Apple lazán ingyenessé tette a kétszer húszmilliárd dolláros bizniszének alternatíváit. Vagy felveszi a kesztyűt, és belemegy a drasztikus árcsökkentésbe (és azzal lábon lövi magát), vagy nem, és azzal maga adja az Apple kezébe a júzereket elcsábító csodafegyvert: miért fizetnél a szoftverért, ha mi odaadjuk ingyen?

Frissíteni jó!

Az ingyenes Mavericks valószínűleg meghozza a Mac-felhasználók kedvét az operációs rendszer frissítéséhez, szakértők azt várják, hogy az iPhone-on és iPaden futó – szintén ingyenes – iOS-hez hasonló számokat fog mutatni, vagyis egy-két hónap alatt a felhasználók kétharmada-háromnegyede átáll az új rendszerre. Ez a szoftverek fejlesztőinek szempontjából nagyon fontos, hiszen ha a túlnyomó többség egyféle verziót használ az operációs rendszerből, nyugodtan lehet azt alapnak tekinteni a programok tervezésekor, optimalizálásakor.

A Microsoft ebből a szempontból is elég rosszul áll, a legfrissebb statisztikák szerint a júzerek kevesebb mint 10 százaléka váltott az egy éve elérhető Windows 8-ra, a legnépszerűbb továbbra is a négy éves Windows 7, illetve a 12 éves Windows XP, ez a két verzió fut a pécék közel felén, illetve harmadán.

A nemzetközi helyzet fokozódik

Az persze jó kérdés, hogy valóban tömegesen váltanának-e a felhasználók Apple-számítógépekre az ingyenes operációs rendszer és irodai programcsomag miatt. A válasz, jobban belegondolunk, nem, hiszen egy Mac általában jóval drágább, mint egy hasonló kategóriájú windowsos gép, egyes szegmenseket (tipikusan az olcsó gépekét) pedig le sem fed az Apple. Itt lóg ki a lóláb az Apple bűvésztrükkjénél. Mac gépet csak OSX-szel együtt lehet venni, a cég zsebének pedig mindegy, hogy a pénz a drága hardverből vagy a rajta futó szoftverből jön-e be, ezért úgy játszik az árcédulákkal, ahogy csak akar. A Microsoftnál ugyanez nem működik, a cég nem gyárt számítógépet, csak OEM-ként odaadja a gyártóknak a szoftvert, így nem tudja leutánozni az Apple trükkjét. Az ingyen szoftver tehát csak látszólag van ingyen, de hát ennél átlátszóbb marketinges trükköket is etettek már meg a világgal.

És itt üt vissza újra az, hogy a Microsoft tétlenül nézte az okostelefonok és tabletek forradalmát. Ez nem csak a Blackberry és a Nokia halálához vezetett, hanem ahhoz a helyzethez is, hogy ma sok millió ember használ munkára windowsos pécét, és mellette - részben szintén munkára - androidos vagy iOS-es okostelefont és tabletet. A probléma az, hogy ezeken nem, vagy csak kompromisszumokkal fut az az Office, amivel pécén dolgozik az ember.Ez pedig könnyen vezethet ahhoz, hogy a nagy pénzt jelentő céges felhasználók tömegével állnak át a jobb produktivitást ígérő Apple-ökoszisztémára, ingyen iWorkkel. vagy akár a Google megoldására.

Egyes elemzők szerint ugyanis az egész balhé hátterében az áll, hogy az Apple előre menekül, és lökdösi maga előtt a Microsoftot is, a két céget fenyegető veszélyt pedig már számítógépes fronton is a Google testesíti meg. Ha megnézzük az Amazon friss bestsellerlistáját a notebookok kategóriájában, azt látjuk, hogy a toplista első négy helyén négy olcsó Chromebook szerepel, csak utánuk jön a legnépszerűbb Windows 8-as laptop, és a legjobban futó Macbook. A Chromebookok a kissé döcögős start után mára megmutatták, hogy alkalmasak munkára-szórakozásra, és nem csak az operációs rendszerük, meg a rajtuk futó appok nagy része ingyenes, de a hardver is olcsó. Az olcsóbb Windows 8-as notebookoknak nagyjából a fele, a Macbookok áraival meg már az összehasonlítás is egy vicc.

És akkor mit lép a Microsoft?

Az Apple igazából sosem mondta, hogy a Mavericks modellje lesz ezentúl az alap, és mostantól minden ingyen van - de szakértők szerint igazi PR-katasztrófa lenne ezután visszaállni a pénzes modellre. A Microsoftnak hosszú távon, a fogyasztói és a kis céges szegmensben okozhat fejfájást az Apple lépése az ingyenes Mavericksszel, mondják a piaci elemzők, és azt is, hogy a Windows 9 árazását alaposan át kell majd gondolnia a cégnek, a legjobb út pedig az lenne, ha a 8-ról (és annak utódairól) való átállást ingyenessé tenné.

Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a Windows 8.1 október közepén ingyenesen jött ki. Csakhogy az ingyenesség csak a 8-ról való upgrade-re érvényes (vagyis a felhasználók 90 százalékára nem), és a 8.1 sokkal inkább tekinthető egy nagy javítócsomagnak, mintsem teljes értékű operációs rendszernek. Az tisztán látszik, hogy a szoftveres bevételt szépen át fogja csoportosítani a Microsoft is, ugyanúgy, mint az Apple tette az App Store-ral. A Windows Store alkalmazásboltjából letöltött programok árából a jutalék nem tömi be az ingyenes operációs rendszer jelentette kiesést, de valamennyit enyhít a hiányon.

A leköszönő Steve Ballmer által kijelölt irány (szoftver helyett kütyük és szolgáltatások) azt mutatja, hogy a Microsoft megpróbálja lemásolni az Apple sikertörténetét, amikor a Mac számítógépekkel éppen csak vegetáló cég a digitális zenével, az okostelefonokkal és a tabletekkel háromszor körözte le az egész világot. De vajon mire tud váltani a Microsoft a szoftverről? A Surface tablet csúfosan megbukott, a Bing kereső nem rúg labdába a Google mellett, az okostelefonos hadjárat a Nokia felvásárlásával együtt sem néz ki éppen hegyomlásszerű sikernek. Egy lehetséges út például az Xbox játékkonzol, amivel a cég tényleg előremutató dolgokat csinál, mozgásérzékelés, interaktív közösségi tévézés élő videocsettel, hangvezérlés.

Valójában az egész nem is erről szól

A számítógépes operációs rendszerek ingyenessé válása éppen elég nagy dobás, de valójában itt sokkal többről van szó, mégpedig arról, hogy ezzel a lépéssel az Apple és a Microsoft elismerte: a számítógépek kora véget ért, átvették a hatalmat a tabletek és okostelefonok, illetve a hozzájuk kötődő üzleti és terjesztési modell. Pontosabban elértünk oda, hogy végleg elmosódnak a határvonalak, összeolvad a két világ.

A pécé (és Mac) mostantól csak kistestvérnek számít, ami átveszi a menő platform újdonságait. Ez jár egyrészt az ingyenességgel, másrészt az alkalmazásboltokkal, az ott feltűnő trendekkel, free to play és freemium modellekkel. És itt derül ki az is, hogy az egész balhét tényleg a Google gerjeszti, hiszen az Android sikerével az okostelefonos-tabletes világot a keresőóriás uralja. És egy kicsit az Apple a maga kategóriájában. És most nagyon kapaszkodik az éppen bekebelezett pécés világ eddigi ura, a Microsoft is hogy megőrizzen valamit a számítógépes egyeduralmából. Érdekes éveknek nézünk elébe, az biztos - mindenesetre az, hogy kvázi-monopólium helyett egy háromszereplős versenyt látunk a felhasználókért, csak jót tehet a termékeknek, szolgáltatásoknak és áraknak.

Rovatok