Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lesz az Apple űrhajója

2013. november 12., kedd 15:14

Nyilvánosak az Apple új, űrhajóra hasonlító főhadiszállásának képei. Persze egyelőre csak tervrajzokról van szó, de már ezek is baromi látványosak. Nem véletlenül mondta egykor Steve Jobs, hogy ez lesz a világ legjobb irodaháza, írja a Wired.

A 2,6 négyzetkilométer alapterületű épület Cupertino északkeleti sarkába kerül. A főhadiszálláson több mint 712 ezer négyzetméternyi iroda lesz, de elfér majd egy több mint 8300 négyzetméteres menzácska és egy nagyobb edzőterem is. A föld alatt pedig a kétszintes garázs és az ezerfős előadóterem, ahol a jövő új Apple-termékeit fogja megismerni a világ, illetve először is a sajtó.

Az irodák falainak egy része üveg, amelyet a tervek szerint őshonos fákkal és növényekkel futtatnak be. Maga az épület is maximálisan környezetbarát lesz: kizárólag megújuló energiát fognak használni, és a kialakítás miatt az év legnagyobb részében légkondicionálásra sem lesz szükség. A legkörnyezetbarátabb az egészben viszont az, hogy az egész komplexum egy 700 ezer négyzetméteres tölgyfapark közepén áll majd. A belső udvarban is rengeteg fa lesz, természetesen főleg almafák. A kilátást utak sem fogják zavarni, azok ugyanis a föld alatt futnak majd, ahogy azt Jobs eltervezte.

A sztárépítész Norman Foster által tervezett fánkkampusz négyemeletes lesz, ha elkészül, 13 ezer mérnököt és tervezőt hoz majd egy fedél alá. A K+F egységek a körépületen kívül, a déli részen lesznek.

Amikor Cupertino városa 2011-ben engedélyezte a terveket, a büdzsé még 3 milliárd dollárról szólt, de úgy tűnik, azóta kicsit megszaladtak a költségek, mert most már biztos, hogy ötmilliárd alatt nem fog megállni.

Egyéb érdekességek az Apple-főhadiszállásról itt, korábbi cikkünkben.

Rovatok