Index Vakbarát Hírportál

Nem támogatja az Elmű a Chrome-ot

2013. november 12., kedd 11:01

Olvasónk, Ádám ügyet szeretett volna intézni az Elmű online ügyfélszolgálatán, de nem járt sikerrel: a probléma az volt, hogy a böngészéshez Google Chrome-ot használ. Ez az üzenet fogadta:

Nem megfelelő böngésző

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy online ügyfélszolgálatunk biztonságos és kényelmes működéséhez Internet Explorer 8.0 vagy Mozilla Firefox 12.0 vagy ezen böngészők magasabb verziószámú változatára van szükség.

Ezután megkereste a szolgáltatót, szerette volna tudni, miért nem használható a webes felület az egyik legnépszerűbb böngészővel. Válaszként egy egészen meglepő dokumentumot kapott, amiből kiderül, hogy még a 10-es IE-ben sem működik megfelelően a rendszer, miközben a Google már dobta az IE9 támogatását is.

A cég azt tanácsolja a nem IE-t és Firefoxot használó ügyfeleinek, hogy állítsák át a böngésző azonosítóját, azaz hazudják valahogy a weblapnak, hogy a fenti böngészők valamelyikét használják. A szépséghiba, hogy ez mindenképpen barkácsmegoldás, sosem lehet biztosra tudni, hogy minden funkció úgy működik, ahogy kellene. 

Ráadásul ez nem olyan egyszerű művelet. Az online ügyfélszolgálat értelme elvileg az ügyintézés megkönnyítése lenne, azonban valószínűleg nagyon sokan egyszerűen nem tudják a fenti beállításokat megcsinálni, még akkor sem, ha részletes útmutatót kapnak ehhez.

A dokumentum tényleg lépésről lépésre halad, de ennyiből már eleve 2013 követelményeinek megfelelő honlapot készíthetett volna egy országos szolgáltató.

A Chrome a legnépszerűbb

Annak fényében, hogy a StatCounter adatai szerint mind globálisan, mind Magyarországon (igaz, sokkal nagyobb versenyben a Firefoxszal) a legnépszerűbb böngésző a Google Chrome, különösen érthetetlen, hogy engedheti meg magának ezt az Elmű. Az adatokat a W3C statisztikái is megerősítik.

Ráadásul a Chrome beállítása az egyik legnehezebb az Elmű használatához: egy böngészőkiegészítő, az IETab telepítését ajánlják, amivel Internet Explorerként nyithatunk meg bizonyos weblapokat.

Rovatok