Index Vakbarát Hírportál

Már nem fenyeget a kék halál

2013. november 13., szerda 17:37

Csúsztatás, hogy az Atom processzorral kiválóan lehet dolgozni, az Androiddal sok a gond, a Nokia pedig arra kell a Microsoftnak, hogy biztosítsa a Windows Phone platform létét. Chris Caposselával beszélgettünk, aki több mint húsz éve van a Microsoftnál, most a kütyük értékesítését felügyeli, és azzal lett híres, hogy a kezei között omlott össze a Windows 98 egy nemzetközi demón. Beszélgetésünk előtt megnéztük a Windows 8.1-es gépeket, majd leragadtunk a Microsoft saját tabletje, a Surface Pro 2 mellett.

Ez lenne végre az a tökéletes eszköz, amin a Microsoft meg akarja mutatni a Windows 8.1-et a világnak?

A Surface-szel nagyon jól bemutatható a Windows 8.1, de nem az egyetlen jó eszköz. Nagyon szeretek all-in-one asztali számítógépeken demózni, például a Dell 18 hüvelykes rendszerén, mert ezek megváltoztatják a nagy kijelzős asztali pc-ről alkotott elképzelésünket. Általában úgy gondolunk a pc-re, hogy egy asztalon hever, és soha nem mozdul el onnan. Ez a gép azonban egy otthoni tablet, amit főzés közben átvihetünk a konyhába, vagy este a hálószobába, ha meg akarunk nézni egy filmet.

A Windows a választási lehetőségekről szól: néhányan a Surface 2-t kedvelnék, mások a Lenovo Yogát, megint mások a 18 hüvelykes Dell XPS-t. Nincs egy olyan eszköz, amelyre azt mondhatnánk, hogy minden benne van, amit a Windows a felhasználóknak nyújtani tud. A Windows 4 hüvelykes képátló és 80 hüvelyk között mindent lefed.

Mi lesz a helyzet a Windows Phone piacán?

Növekedni fog a részesedésünk!

Úgy értem azzal, hogy a Microsoft megvette a Nokiát, amely szinte egyeduralkodó a Windows Phone használatában.

Nem szeretnénk, hogy a Nokia legyen az egyedüli gyártó. A készülékekkel kapcsolatos stratégiánknak fontos része a saját hardver, mert így minden termékkategóriában garantált a jelenlétünk. De ennek csak az a célja, hogy a lehető legtöbb partnert a Windows Phone használatára bátorítsuk. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha nagyszerű munkát végzünk a Nokiával.

Magyarországon körülbelül 8 százalékon áll a Windows Phone, ezzel az okostelefonok között a második helyen áll, megelőzve a 6 százalékos iPhone-t. Amint elérjük a 12-15 százalékot, a fejlesztők elkezdenek érdeklődni, és a távközlési partnerek azt mondják a gyártóknak, például a Samsungnak, hogy tőlük is akarnak windowsos készüléket. Ha a kereskedők azt látják, hogy van 15 százalékunk, akkor kell nekik a Windows Phone, mert el tudják majd adni. Jó dolog, ha a saját eszközünk népszerű, de az igazi győzelmet az jelenti, ha a felhasználók magát a Windowst szeretik.

A választási lehetségnek nincsenek hátrányai? Emiatt rosszabb minőségű eszközök is megjelenhetnek.

Ez valóban komoly gond, az Android esetében. Nagyon sokféle tableten elérhető ez a rendszer, és egyáltalán nem garantált a minőség. Ha megveszünk egy androidos tabletet, halvány elképzelésünk sincs arról, hogy milyen minőségű lesz. Kivéve, ha egy Samsungot választunk.

Ugyanez a Microsoftot nem érinti?

A Windows esetében elég magasra tettük a lécet a minimális hardverkövetelmények tekintetében, nehéz rettenetes minőségű Windows Phone-t gyártani. A Lumia 520 nagyszerű telefon, mégis nagyon olcsó. A hardveres előírásokat ésszerű szinten tartva biztosak lehetünk abban, hogy egy ilyen készülék bármilyen más androidos eszközt elver ugyanezen az árszinten. A hardver ugyanis jobb.

A számítógépek esetében nem tűnik ilyen egyértelműnek a helyzet. Sok Atom processzoros hibridet kipróbáltam, amelyekről a gyártó azt írja, hogy laptop szintű élményt adnak, de ettől nagyon távol vannak. Sokkal inkább netbook-szerű az élmény. Nem gond ez a Microsoftnak, hogy csak elvileg lehet használni a hagyományos asztalt, de ehhez túl gyenge a vas?

Nagyon fontos, hogy az emberek tudják, milyen hardvert vesznek, mire jó az adott eszköz.

Ilyen nagy kínálatnál ez nehéz feladat.

Szerintem viszonylag könnyen megoldható, ha a specifikációk rendben vannak, és jól el tudjuk magyarázni, hogy melyik eszköz mire való. Az Atom esetében kicsit csúsztatás, hogy nagyszerűen használható munkára, mert nem túl erős processzor, de nagyon jó az akkuidő. Ugyanakkor az Intel nagy előrelépést tett a Haswell processzorokkal, az új Surface Pro 2 is erre épül és 6 órán át bírja az akkuja. Nem tíz óra, mint a Surface 2 tableté, de ha jó munkát végez a kereskedő, akkor el tudja magyarázni, hogy az egyik 10 órát bír és nem erős, míg a másik Core i5-ös, de azzal csak 6 órán át dolgozhatunk. Van kihívás abban, hogy választási lehetőségeket biztosítunk, de úgy gondoljuk, jobb munkát végezünk a Google-nél. Az Androidot bárki feltelepítheti bármire, emiatt a kereskedőkhöz sok terméket visszavisznek, a felhasználók pedig elégedetlenek, mert másra számítottak.

Ön főleg fogyasztói termékekkel foglalkozik, de a Microsoftnál erősebb az üzleti vonal, nagyobb bevételt hoz.

A cég forgalmának a 25 százalékát adja a fogyasztói üzletág. A Halo 4 például nagyon nyereséges játék.

De a nagy dobások zömmel Xboxon jelennek meg, nem a Microsoft többi fogyasztói platformján.

Az Office is több milliárd dolláros üzlet a fogyasztói szegmensben, és bár a Skype-on nem keresünk sokat, az nagyon fontos szolgáltatás. De való igaz, a nagyvállalati üzlet jól megy a Microsoftnál, és ezt is ki tudjuk használni. Ha a fogyasztók szeretik a Windows Phone mobiljukat, és beviszik azt a munkahelyükre, akkor a céges rendszergazdától megerősítést kapnak, mert az IT-osztályon általában tudják kezelni a windowsos készüléket. Az üzletágak nem különülnek el egymástól, hanem egymást etetik.

Szeretik a vállalatok a Windows 8-at, vagy csak rákényszerűnek a használatára, mert véget ér az XP terméktámogatása?

Hogy rákényszerülnének? Erről szó sincs, ráadásul használhatnak Windows 7-et is. Elmondom, hogy mit szeretnek a Windows 8-ban. A nagyvállalatok lassan mozdulnak, mert először csak az IT osztályon futtatják a bevezetendő szoftvereket, 6-9 hónapon át, és a végén írnak egy hibalistát a Microsoftnak. Ezután bevezetik egy másik osztályon, általában a pénzügyön vagy a jogászoknál, mert ők sok informatikai eszközt használnak, és azonnal zajongani kezdenek, ha valami nem megy. Miután őket meggyőzték, mennek tovább a többi részlegre. Az új Windowst általában új hardverrel együtt vezetik be, ami sok cégnél csak 6 évente esedékes. Sok időre van szükség, de mi türelmesek vagyunk. Azt tudjuk, hogy az informatikai osztályok imádják a Windows 8.1 bootolási idejét, a titkosítást, az extra biztonsági megoldásokat, hogy az asztal megnyitásával indul a gép, és hogy a Microsoft szoftverboltján át céges alkalmazásokat tudnak telepíteni.

Mennyire hasonlít a mostani szituáció a Windows Vista utáni váltásra, amikor sokan azt mondták, inkább csak a Windows 7-et kellett volna bemutatni? Vagy a 8.1 is csak egy állomás, és lesz rendszernek érettebb változata?

Biztosak vagyunk abban, hogy a 8.1 piacérett termék. Sok különbség van: a 8.1 körülbelül 9 hónap alatt elkészült és ingyen frissíteni lehet 8.0-ról, míg a Windows 7 megjelenésére 3 évet kellett várni. Mire megérkezett, sokan megismerték a Vistát is. Most a legtöbben már a 8.1-gyel fognak először találkozni. A Windows 8.1-ben csak a munka maradék 10 százalékát kellett elvégezni, ami még nem volt tökéletes a 8.0-ban. A rendszer kinézete alapvetően nem változott meg, csak apró finomítások történtek. Ezek közül az a kedvencem, hogy az asztalon használt háttérkép jelenik meg a start menü mögött is, mert így sokkal finomabb az átmenet a hagyományos asztal és az új csempevilág között.

A csempevilág az új név a Metro helyett?

Ez nem hivatalos név, David Pogue, a New York Times újságírója találta ki. Ezzel piszkál minket az írásaiban.

Úgy látja, hogy már nem is maradt javítani való rész a Windows 8.1-ben?

A következő 6 hónapban kiderül, és akkor majd foglalkoznunk kell vele.

Ön személyesen, felhasználóként nem talált ilyet?

Én gyorsan hozzászoktam a Windows 8-hoz is, de szeretném, ha néhány dolgot továbbfejlesztenénk. Például vannak olyan alkalmazások, amelyek több platformon megjelentek, és jó lenne, ha ezeket elég lenne egyszer megvásárolni, és automatikusan mindegyik eszközön megjelennének. Technikailag nincs akadálya, de a folyamatot egyszerűbbé kell tenni, hogy a fejlesztőknek ne legyen sok dolguk vele. És úgy gondolom, hogy ezt meg is fogjuk tenni. Nincsenek tökéletes termékek, mindegyiknél lehetne mondani öt olyan dolgot, amit még javítani kell. Ez igaz ránk, a Google-re és az Apple-re is. Eltérő a cégek toleranciaküszöbe, az Apple-é nagyon alacsony, a Samsungé és a Google-é magasabb, a Microsofté pedig valahol középen van. De az már biztos, hogy soha többé nem veszek olyan gépet, ami nem érintőkijelzős. Na jó, van otthon egy játékgépem, 30 hüvelykes kijelzővel, amit nem fogok lecserélni, mert nagyon drága volt. Windows 8 fut rajta, de csak a Wow-val és Lord of The Rings Online-nal játszok rajta, és ezekhez jobban passzol az egér meg a billentyűzet.

Én még mindig inkább a hagyományos asztalt nyitom meg a Windowson, és könnyen lehet, hogy a Windows 8-at használók nagy része, hozzám hasonlóan, átugorja a csempevilágot. Így is elegendő lesz elérni 15 százalékos részesedést, hogy a fejlesztők elkezdjenek újfajta appokat írni?

Van körülbelül százezer alkalmazásunk a Windows 8-ra, és ezeknek 90 százalékát már letöltötte valaki. Abban bízunk, hogy akik csak az asztalt nyitják meg, azok is eljutnak oda, hogy letöltenek egy-egy appot, mert szereznek egy tabletet, vagy egy barátjuk mutat nekik egy nagyon jó alkalmazást. Senkit sem akarunk a csempevilág használatára kényszeríteni. Lesznek olyanok, akik 99 százalékban az asztalon dolgoznak, de kipróbálják a repülők útját nyomon követő appot, amit csak a csempés felületen érnek el. Vagy aki szereti a futballt, elkezdi követni a híreket a csempevilágon. A Windows 8-ban elég jó emailkliens van, de sohasem használom, mert az Outlook jobban illik a munkámhoz, a lányom viszont az Outlookot nem fogja használni. A Netflix, az Xbox Videos és az egyszerűbb játékok mind a csempevilágon érhetők el.

A szolgáltatások is meghatározzák a platform sikerét, és a Bing nagyon a Google mögött van. Nemcsak részesedésben, hanem a találati eredmények minőségében is. Várható ebben javulás?

A rövid válaszom az, hogy javítjuk a szolgáltatásokat. De hadd mondjak valamit a Bingről. Eredetileg az volt a stratégiánk, hogy a Google-lel versenyzünk a keresőhirdetések piacán. Az USA és Nagy-Britannia területéről gyönyörű térképeink voltak, de emögött az állt, hogy ezeken a piacokon megpróbáltuk hirdetésekkel fenntartani a szolgáltatást. Nem fordítottunk sok energiát arra, hogy más országokban is javítsuk a minőséget. Még most is akarunk ily módon versenyezni, de a Bing emellett fontos része lett az Xboxnak, a tableteknek és a telefonoknak is. Ez azt jelenti, hogy globális szolgáltatást kell nyújtani. Most keményen dolgozunk azon, hogy meghatározzuk az első, második és harmadik körbe tartozó országokat, és ebben a sorrendben optimalizáljuk a szolgáltatásokat. Abban igaza van, hogy a Google-nek nagyon jó a földrajzi lefedettsége, mi is el akarunk jutni erre a szintre.

Milyen más gyengeségek vannak?

Haha! Az egyik erősségünk a természetes interfészek fejlesztése, például a Kinect technológiája, és az új Bingben már gesztusokkal is tudunk lapozni, hogy főzés közben ne kelljen a kijelzőhöz nyúlni. A beszédfelismerés is ennek a törekvésnek a része, de néhány nyelven nagyon nehéz megoldani a hangvezérlést. Az angol és a latin nyelvcsaláddal nincs gond, de például a koreai szupernehéz ügy, ráadásul nagyon sok felhasználót érint.

Még egy utolsó kérdést feltennék, amit egyszerűen nem lehet kihagyni: örül annak, hogy a Windows 8-ben már nincs kék halál?

Valóban nem fenyeget már a kék halál, legfeljebb az álmaimban az az 1998-as eset a Comdexen, amikor egy napra híres lettem. Az hihetetlen volt. Bill Gates csak viccelődött utána, és nem gondoltuk, hogy ilyen nagy ügy lesz belőle. Egyszerűen továbbléptünk, nem is beszéltünk róla, hiszen az eset egy tizenöt perces demóban történt, ami egyébként nagyon jól sikerült, a közönség is jól szórakozott. Másnap egy nonprofit rendezvényre utaztunk Detriotba, ahol Bill beszédet tartott. Amikor ott beszélgetett a koktélozó emberekkel, sokan körégyűltek, én pedig csak oldalról figyeltem, hogy minden rendben van-e, nincs-e szüksége egy italra, ilyenek. Egyszer csak elment mellettem egy ember, megállt, rám nézett, és megkérdezte, hogy engem látott-e a hírekben. Nem tudtam, hogy miről beszél, de megkérdezte, hogy ott voltam-e a demón Chicagóban. Kiderült, hogy látott a helyi újságban, és az esetet mindenhol bemutatták, még David Letterman esti showműsorában is. Több ezer emailt kaptam, és az egyiket egy szabó írta, aki szó szerint azt mondta: látta a tévében a rendszer összeomlását, és azt is, hogy az öltönyöm kicsit nagy rám, úgyhogy igazán bevihetném hozzá, ő majd rám igazítja.

Windows 98: a hírhedt kék halál, COMDEX 1998

Rovatok