Index Vakbarát Hírportál

Drágább rákgyógyszerek jöhetnek

2013. november 14., csütörtök 14:26

Tovább szigorítanák a nemzetközi szerzői jogokat – derül ki a Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokból. A Verge beszámolója szerint a TPP (Csendes-óceáni Partnerségi Megállapodás) legújabb kiszivárgott verziója több éve készül, az érintett országok az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Malajzia, Vietnám, Brunei, Szingapúr, Chile és Peru.

A Sydney Morning Herald Keserű pirula lehet a kereskedelmi megállapodás címmel számolt be a dokumentumról, mert szerintük a résztvevő országok polgárai többet fizethetnek a gyógyszerekért, filmekért, számítógépes játékokért és szoftverekért, és „elkezdhetik megfigyelni őket egy amerikai vezetésű internetes kalózellenes leszámolás keretében″.

„A TPP-vel megvalósulhat minden, amit az óriásvállalatok a Jézuskától kértek. Hollywoodnak, a zeneiparnak és a nagy IT-cégeknek nagyon fog tetszeni mindez″ – nyilatkozta Matthew Rimmer szerzőijog-szakértő. A Herald szerint a megegyezés az Egyesült Államok szövetségi és nagyvállalati érdekeinek oltárán feláldozza a felhasználók és vásárlók jogait.

Az egyezmény sok részterületet érint a gyógyszeripartól a mezőgazdaságon át az internetes kereskedelemig. Amerika Japánnal próbálja megerősíteni a nagy gyógyszeripari cégek pozícióit, míg Ausztráliával a szerzői jog-sértő anyagok elérését szeretnék megnehezíteni.

A megegyezés kiterjesztené a gyógyszeripari szabadalmakat, így nehezebb lenne (sokszor azonos hatóanyagot olcsóbban kínáló) generikus gyógyszereket készíteni és forgalmazni. „Az emberek egészségére ez a nemzetközi egyezmény a legveszélyesebb az összes közül. Az amerikai betegeket rá fogják kényszeríteni, hogy többet fizessenek a rákgyógyszerekért″ –  mondta Peter Maybarduk, a Public Citizen civil szervezet globális gyógyszerhozzáférés programjának igazgatója. 

Rovatok