Index Vakbarát Hírportál

Csúcsminőségű adatátvitel a repülőkön

2013. november 15., péntek 14:56

Az Európai Bizottság nemrég bejelentette, hogy mostantól lehet telefonokat, tableteket és e-könyv-olvasókat használni a repülőgépeken a fel- és leszállás alatt is. A Bizottság azt is jóváhagyta, hogy a légitársaságok 3G és LTE-hálózatot építsenek ki a repülőgépek fedélzetén.

Mobilnetet mostanáig is lehetett használni a gépeken. Az EB már korábban jóváhagyta, hogy egyes légitársaságoknál az utasok csatlakozhassanak a 2G hálózatokhoz. Ez inkább telefonálásra és SMS-küldésre alkalmas, internetezésre szinte egyáltalán nem.

Ez valószínűleg a jövőben is így marad. A 3G és az LTE jóval fejlettebb adatátviteli technológiák a mostaninál, de repülés közben a wifi- és adatszolgáltatás a műholdakra hárul, és ez jóval lassúbb a földfelszíni adatátvitelnél. Ugyanakkor több vállalat dolgozik olyan LTE-kompatibilis eszközökön, amik megkerülnék a műholdakat, és gyorsabb adatátvitelt biztosítanának.

A légitársaságok saját szolgáltatása azért is hasznos lenne, mert a közvetlen kapcsolat létesítése eddig nagyon drága volt a magas roamingdíjak miatt, viszont a szigorú uniós roamingszabályozások és a társaságok saját hálózata miatt ez sokkal olcsóbb is lehet.

Rovatok