Index Vakbarát Hírportál

Ők is a Bitcoinból gazdagodtak meg

2013. november 15., péntek 11:19

Sokan nem mernének nagy pénzt tenni arra, hogy a Bitcoin sikertörténete hosszabb távon is tartható lesz, de tény:

A legújabb Bitcoin-milliomosok történetéről a Business Insider írt. Sam Cole, Marcus Erlandssona és Andreas Kennemer  négy nap alatt hárommillió dollárt kerestek a Bitcoin-üzleten. Cégük, a KnCMiner nem birtokol Bitcoint, nem is kereskednek vele. Mint  a cég nevéből is sejthető, olyan számítógépet készítettek, amivel Bitcoint lehet bányászni.

2013. november 7-én, amikor a Bitcoin árfolyama elkezdett kilőni, a stockholmi cég Bitcoin-bányászatra épített számítógépei hirtelen igen kelendők lettek: alig három nap alatt 5000 gépet adtak el. Ezek darabonként 7000 dollárba, több mint másfél millió forintba kerülnek, de természetesen Bitcoinnal is lehet fizetni értük. Az érdeklődés olyan nagy volt a bányászgépek iránt, hogy a csúcsponton öt perc alatt hatszázezer dollár értékű rendelés futott be a KnCMinerhez. 

Az irodai pécével ez nem fog menni

Alapvetően háromféleképpen lehet Bitcoinhoz jutni:

Egy hagyományos számítógépet nehezen lehetne Bitcoin-bányászatra használni. Ehhez rengeteg, kriptográfiai jellegű számítást kell végezni, és a legtöbb pécé ehhez nem elég erős.

A KnCMinerhez hasonló cégek egyedi alkatrészek felhasználásával készítenek kifejezetten Bitcoin-bányászatra használható számítógépeket. A speciális csipeket ASIC-nek, Application Specific Integrated Circuitnek hívják, vagyis célfeladatra kihegyezett integrált áramkörnek.

A bányászprogram az elindítása után felcsatlakozik egy hálózatra, és számításigényes műveleteket végez, egyre nehezebb algoritmusokat old meg; ezekért a számításokért cserébe juthatunk bitcoinhoz. Aki szeretne beszállni ebbe az üzletbe, innen indulhat.

A bitcoin-bányászatnál a megoldásra váró algoritmusok azért bonyolultak, mert a program és a hálózat ezek segítségével titkosítja a rendszerben végbemenő tranzakciókat. Ez garantálja a bitcoin biztonságát és a résztvevők anonimitását.

 A cégtulajdonosokkal a Business Insider interjút is készített.

Rovatok