Index Vakbarát Hírportál

24 óra alatt egymillió PS4 fogyott

2013. november 17., vasárnap 17:39

A Sony vasárnap bejelentette, hogy a november 15-én, az USA-ban és Kanadában megjelent Play Station 4 (PS4) konzolból az első 24 órában 1 millió darabot adtak el. A gépet még tavasszal mutatta be a cég, pénteken az USA-ban kerülta boltokra, két hét múlva, november 29-én pedig érkezik néhány európai országba is. Idén összesen 32 országban jelenik meg a konzol.

A legújabb PlayStation Magyarországra már karácsony előtt érkezik: elvileg december 13-án kerül a boltokba,  127 990 forintért. A konzol egy választható játékkal – Killzone: Shadow Fall – együtt 140 990 forintos csomagáron is kapható majd. A PS4-hez tartozó kiegészítők, a vezeték nélküli kontroller, töltő és függőleges állvány szintén 2013. december 13-án jelenik meg.

Közösségi konzol

A PS4 brutálisan erős, játékokra kihegyezett, de pécés felépítésű gép, amit öt évig fejlesztettek. A PS3 Cell architektúrája helyett a processzor a jól bevált x86-os lesz, AMD-s grafikus processzorral, 8 giga memóriával (GDDR5) és cserélhető merevlemezzel.

A konzolhoz új kontroller jár, a Dual Shock 4 ami kicsit gömbölyűbb, lekerekítettebb, mint a régi, került rá egy pici tapipad, és a gép 3D mozgásérzékelőjével kommunikáló sáv. A legfontosabb újítás talán a megosztásgomb:  ez a belépő az új Playstation Networkre, amit Facebook-szerű közösségi hálóvá szerveznek, valós nevekkel, profilokkal, lájkolással, ismerősökkel. Hozzáférhetünk a konzol mellett PS Vitáról, okostelefonról, vagy tabletről is. A Facebookkal ellentétben itt minden a játékok körül forog, és a rendszer az aktivitásunk alapján lassan kiismeri az ízlésünket, és pont úgy szűri a híreket, és ajánl új játékokat.

Ha megnyomjuk a megosztásgombot, az ismerőseinknek (vagy akárkinek, akit meghívunk) élő streamet közvetít Ustreamen vagy a Twitch.TV-n arról, ahogy játszunk. Közben lehet kommentelni, és akár virtuálisan át is adhatjuk a kontrollert, hogy valaki mutassa meg, mit kéne csinálnunk.

Rovatok