Index Vakbarát Hírportál

Az Apple megvenné a Kinect fejlesztőjét

2013. november 18., hétfő 15:05

Augusztusban szivárgott ki először a hír, hogy az Apple felvásárolná az izraeli Primesense nevű céget, amely többek között az Xbox 360 játékkonzolhoz utólag piacra dobott Kinect érzékelőit fejlesztette ki. Az új Microsoft Xbox One Kinectjének fejlesztésében már nem vett részt a cég. Az Apple nyáron nem kommentálta a szintén izraeli Calcalist hírportál értesülését, és a Primesense is csak arról adott ki nyilatkozatot, hogy csak a fejlesztésre koncentrálnak, lehetséges vevőkkel kapcsolatos feltételezéseket nem kommentálnak.

A Calcalist azonban nem felejtette el a témát, és vasárnap újra kiadott egy cikket az akvizícióval kapcsolatban, azt állítva, hogy az Apple és a Primesense már le is zárta a tárgyalásokat. Más hírportálok azt írják, egyelőre nincs lezárva az ügylet, és a cupertinói vállalat által ajánlott 345 millió dolláros összeg néhány tízmillió dollárral még változhat. A hírek szerint a Primesense néhány befektetője nem igazán járna jól a felvásárlással.

Az Apple többször vett már jól működő, látványos technológiákat kifejlesztő cégeket. Az elmúlt években ilyen volt például a hangutasításokat felismerő és azokat feldolgozó Siri, ami kezdetben önálló alkalmazásként volt elérhető az iOS alkalmazásboltjában, az App Store-ban. Az Apple 2010 tavaszán vásárolta fel a mögötte álló céget. Hasonlón ment át az iPhone 5S ujjlenyomat-olvasó technológiáját kifejlesztő Authentec, amely 2012 nyarán került az Apple birtokába.

A Primesense mozgásérzékelő és háromdimenziós környezetszkennelő megoldásait a még csak pletykákban létező Apple tévében lehetne jól alkalmazni. A Kinecttel felszerelt Microsoft Xbox One a hét végén kerül a boltokba, és a vállalat egyik legfőbb célja a nappali totális meghódítása nemcsak játékokkal, hanem a konzol által kínált modern televíziós szolgáltatások segítségével is.

Rovatok