Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött a Playstation 4

2013. november 18., hétfő 12:59

Szép starttal indított a Sony múlt pénteken megjelent új konzolja, a Playstation 4. A gépből a nyitónapon több mint egymilliót adtak el; a Sony több csatornán is megerősítette, hogy ez valóban az eladott, nem a boltokba szállított mennyiség. Ez a szám egy új rekordot jelent; a világon még sosem volt ilyen sikeres konzolpremier.

A Playstation 4 Magyarországon még karácsony előtt a boltokba kerül, december 13-tól lesz kapható. A konzol ára itthon 127 900 forint lesz.

A Sony tehát elégedett lehet, de nem minden vásárló ilyen lelkes.

A Kotaku részletes cikkben számolt be róla, hogy a Sonytól tesztelésre kapott Playstation 4 hibás volt. Sikerült izolálniuk a problémát, és kiderült, hogy a HDMI csatlakozóval volt gond. Az oldal szerkesztői szóltak a Sonynak, hogy megírják az esetet; nem akarták elhallgatni az olvasóik elől, ugyanakkor nem akartak indokolatlanul pánikot kelteni.

Azóta kiderült, hogy nem egyedi esetről van szó. Az Amazonon 2149-en írtak véleményt a gépről; ezek jelentős része az Amazon által jóváhagyott vétel (Amazon Verified Purchase), vagyis olyan felhasználók véleménye, akik az Amazontól vásárolták a konzolt. (Tehát nem véresszájú trollok lepték el az oldalt, hogy direkt lehúzzák a Playstation 4-et.) Az értékelések:

A nem reprezentatív eredmények azt sejtetik, hogy a többség inkább többé, mint kevésbé elégedett a géppel – feltéve, hogy be tudják kapcsolni azt. Az 1 csillagos beszámolók többsége a Blue Light of Death (a halál kék fénye – utalás a hibás Xbox 360-ak jellemző meghibásodásának nevére, a Red Ring of Death-re) nevű jelenségre panaszkodik. Ilyenkor a konzol bekapcsolást jelző ledje kéken világít, jelezve az aktivitást, de nem kapcsol be, és képet sem ad.

A Reddit szintén listázta a hasonló eseteket. A felhasználók többsége itt is a Blue Light of Deathre hivatkozik, illetve a HDMI port hibájára; vagyis azokra, amiket az Amazon vásárlói és a Kotaku szerkesztői is említettek.

A Sony hivatalos fórumán külön topik fut, ahol egy hatékony megoldási javaslatot is kínálnak a hiba elhárítására – úgy tűnik, egyeseknél működik. A Gamespot azt írja, hogy a Sony garanciát vállal a gépekre; a hivatalos viszonteladóktól származó gépeket gyakran már a helyszínen meg tudják javítani, de ha mégsem sikerül, kicserélik a konzolt.

Hibaarány: 4 ezrelék

A Sonynál tudnak a dologról; Shuhei Yoshida, a Sony Worldwide Studios elnöke a Twitteren azt írta, kivizsgálják az ügyet, de a probléma csak a leszállított gépek igen kis részét érinti, és meggyőződésük, hogy elszigetelt esetről van szó.

Be assured we are investigating reported PS4 issues. The number is very small compared to shipped, we believe they are isolated incidents.

— Shuhei Yoshida (@yosp) November 14, 2013

A Sony később kiadott egy közleményt; ebben azt írták, hogy a meghibásodási arány 4 ezrelék körül lehet, de ez kevesebb, mint amennyire egy új termék bevezetésénél számítani lehetett. Ez azt jelenti, hogy a problémák minden 250. gépet érintik. Egymillió eladott konzolnál ez 4000 hibás Playstation 4-et jelent. 

Nem nagy a baj, csak annak tűnik

A mostani helyzet súlyosabbnak tűnhet a szokásosnál; előfordult már, hogy egy konzol sokkal rosszabb meghibásodási rátával startolt – ilyen volt az Xbox 360 is –, de ez 2005-2006 körül történt. Azok az esetek még nem terjedhettek el a közösségi médiában. A vásárlók most már a Facebookon, a Twitteren, a Youtube-on vagy a Redditen is megoszthatják a tapasztalataikat, míg korábban inkább a tematikus fórumokon beszélgettek róla. A Red Ring of Death is csak a riasztóan magas meghibásodási arány elérése után keltette fel a mainstream média figyelmét is.

Rovatok