Index Vakbarát Hírportál

Robotok segítik a villanypásztorokat

2013. november 18., hétfő 16:32

Úgy tűnik a tehenek jóban vannak a robotokkal, a Sydney Egyetem kísérletében ugyanis marhára nem foglalkoztak azzal, hogy pásztorok helyett négykerekű szerkezetek terelgetik őket. Talán azért viselkedtek nyugodtan, mert a robotok pont olyan gyorsan haladtak, mint a rájuk bízott csorda, így tempósan tudtak haladni a legelőn. Persze a tehenek nem először láttak hightech szerkezetet, hiszen már a fejést is robotok végzik el.

Kendra Kerrisk tejipari kutatóprofesszor a munkatársaival egy gyümölcsök és fák monitorozására szakosodott robotot képzett át pásztornak. A prototípust még ember irányította, de a jövőben megpróbálják teljesen automatizálni. 

A robotnak nemcsak terelgetnie kell a marhákat, hanem adatokat is begyűjthet róluk. A kutatócsoport szerint éjjel monitorozni tudnák a vemhes állatokat, emellett információkat gyűjthetnek a legelők talajáról, és felmérhetik a villanypásztorok állapotát.

Az emberek életminőségében is nagy változást hozhatnak a robotok, mert most nagyon sok baleset történik a farmokon, a pásztorok ugyanis quadokkal járják a vidéket. Az biztos, hogy a robot nem kezd céltalanul száguldozni, és ha jól állítják be az érzékelőit, akkor a felborulást és ütközéseket is simán elkerülheti.

Rovatok