Index Vakbarát Hírportál

Bitcoin-rabszolgává lettek a Counter-Strike játékosok

2013. november 20., szerda 11:32

Egymillió dolláros bírságot szabott ki a New Jersey-i bíróság az amerikai E-Sports Entertainment Association (ESEA) profi számítógépes játékosokat tömörítő szövetségre. Mint kiderült, a szervezet egyik programozója olyan kódot rejtett a szövetség által kiadott csalószűrő programba, ami átvette az irányítást a játékosok gépei felett és bitcoint termelt.

A szövetség berkeiben játszó Counter-Strike játékosoknak kötelező a csalószűrő szoftver használata, mivel a játék nagyon népszerű, és van benne néhány olyan programozási gyengeség, ami lehetővé teszi, hogy külső programokkal csaljon az ember - például célzássegítő, falon átlátó vagy nagyobb futási sebességet adó trükkökkel. Ezért többféle, a csalásokat ellehetetlenítő program született már, ami ügyel arra, hogy ne nyúljanak bele a játék adatforgalmába avatatlan kezek, illetve ne fusson a háttérben a játék mellett olyan alkalmazás, ami segít a játékosnak.

Az ESEA szoftverébe a szövetség közleménye szerint egy azóta már kirúgott, a saját szakállára dolgozó programozójuk nyúlt bele, és 14 ezer játékos gépére juttatta el a bitcoin-bányászó kódját. Ez botneteket építő vírusokhoz hasonlóan a fertőzött gépek erőforrásait használta ki titokban, azok gazdáinak tudta nélkül. A trükk két hétig működött, ezalatt 30 bitcoint keresett vele, ez mai árfolyamon több mint 4 millió forintot ér. A profi játékosok gépei tökéletesek voltak a bitcoin-bányászatra (a virtuális valutát bonyolult matematikai műveleteket futtató hálózati szoftver gyarapítja), mivel általában nagy teljesítményű, erős processzoruk és grafikus csipjük van.

Rovatok