Index Vakbarát Hírportál

A héthüvelykes babysitter

2013. november 21., csütörtök 13:32

Rápillantva ugyanolyan, mint egy hagyományos tablet, eltekintve a színétől, mert az gyönyörű sárga. Csak zárójelben jegyzem meg, nem csak a gyerekek örülnének a színes tableteknek, el kellene szakadni a fekete-fehér-ezüst hármastól, és bátrabban is lehetne használni a színeket. A Galaxy Tab 3 Kidshez adnak egy gumiból készült védőtokot és egy műanyag kiegészítőt, amelynek segítségével a tabletet egy kézben is tudja tartani a gyerek, illetve fel is lehet állítani, ha valamilyen mesét indítunk el neki.

Már az első indításkor választhatunk, hogy standard módban vagy gyerekmódban akarjuk-e használni a tabletet. Természetesen a gyerekmódot választottam, amivel azonnal egy alternatív kezdőképernyőre kerültem, amelyen számtalan előre telepített játékot találtam. Kezdésnek személyre szabtam ezt például azzal, hogy megadtam a gyerek nevét (amit később persze megváltoztatott, ahogy a képen is látni).

Nagyjából ennyit kell tenni a tablettel, és máris a gyerekek kezébe adható. A nem teljesen kezdő kütyühasználó gyerekek azonnal tudják is, mit kell tenni: megnyomják a megfelelő gombot, lapoznak kettőt a kezdőképernyőn, és máris elindítják az egyik játékot. Kétéves fiam most éppen a vonatokra van rákattanva, így a Toca Train nevű játékot választja, majd hosszú percekre el is merül benne. Egy vonatot kell vezetni, a megállóknál megállni, majd rávenni az utasokat, hogy szálljanak fel, illetve különböző tárgyakat rakodni. Nagyon egyszerű játék, pont ekkora gyerekeknek való.

Vannak ennél bonyolultabbak is, ezeket már én próbáltam ki, hiszen egy kétéves gyerek még nem érti, hogyan kell összerakni látszólag össze nem illő tárgyakat úgy, hogy végül egy működő autót kapjunk. Az Invetions azonban remek szórakozás lehet a kicsit nagyobbaknak.

A játékok többsége azonnal elindul, van azonban néhány, amelyhez szülői beavatkozás, vagyis pin-kód kell, mert a játék le akar tölteni kiegészítőket a Google Play Store-ból. Érdemes tehát végigkattintani az összeset, hogy ne legyen ebből gond, amikor a gyerek játszik.

A tabletre ráhúzott rendszer elvileg úgy van megalkotva, hogy a gyerekek sehogy se tudjanak a rendszermenübe lépni, vagy jelszó nélkül vásárolni az alkalmazásboltban. A kétéves gyerek azonban pillanatokon belül megtalálta a kiskaput. Amikor a tablet kiírja, hogy alacsony az akkumulátor töltése és azonnal dugjuk töltőre, felajánlja, hogy átállíthatjuk az energiafelhasználás módját. Ha a gyerek erre kattint, akkor a beállítások menüben találja magát, ahol összevissza kattintgatva sok mindent elállíthat.

A szülők egy pin-kóddal tudnak kilépni a gyerekeknek fenntartott felületről és teljes értékű androidos tabletként is tudják használni a gépet. Különböző korlátozásokat is be lehet állítani, például azt, hogy hány órát játszhat egyhuzamban a gyerek, de azt is beállíthatjuk, hogy délután öt és hat között játszhat vele. A fennmaradó időben egyszerűen nem tud belépni a rendszerbe.

Azt is meghatározhatjuk, hogy milyen alkalmazásokat használhat. Nagyobb gyerekeknél már YouTube-ot, Dropboxot, Gmailt is tehetünk a kezdőképernyőre, de bármilyen játékot letölthetünk a Play Store-ból. Mivel egységes a rendszer, minden egyes alkalmazás egységes dizájnban jelenik meg, kapnak egy rikítóan színes keretet.

Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jól szórakozott a gyerek a tablettel, és nem kellett attól tartani, hogy olyan gombot nyom meg, vagy olyan alkalmazásba lép be, amely nem neki való. Ugyanakkor úgynevezett gyerekzáras alkalmazásokkal ez bármelyik mobilon vagy tableten megoldható. A legújabb mobiloknál és tableteknél pedig külön felhasználót is meg lehet adni, személyre szabott alkalmazásokkal.

Miért jó mégis a Galaxy Tab 3 Kids? Mert készen kapjuk mindezt, egységes dizájnnal, hatalmas, gyerekujjaknak kialakított ikonokkal és gondosan összeválogatott alkalmazásokkal, játékokkal. Maga a tablet amúgy egy Galaxy Tab 3 a hozzá tartozó specifikációval. Novembertől kezdték el árulni 230 dollárért, itthon ennél jóval többért, 75 ezer forintért lehet megvásárolni.

Rovatok