Index Vakbarát Hírportál

Irodának is jó lenne az új szuperromboló

2013. november 22., péntek 12:16

Az Egyesült Államok legfejlettebb hadihajója, a Zumwalt romboló könnyen összetéveszhető lenne egy modern irodával, olyan sok hightech informatikai eszközzel szerelték fel – derül ki a Popular Science által közölt részletes beszámolóból. A hajó irányítóközpontjában például úgy sorakoznak a többmonitoros asztali számítógépek, mint a grafikai stúdióban, azzal a lényeges különbséggel, hogy itt nem digitális ecsettel dolgoznak, hanem drónokkal ütnek lyukat az ellenséges járművekre.

A szokásos egér és billenyűzet mellett joystickkel is felszerelték a gépeket, hogy irányítani tudják a drónokat. A monitorokon pedig térképek, fegyverek konfigurációi, repülési útvonalak és más hasonló műveleti információk jelennek meg.

A legénységnek viszonylag jó élete lesz a hajón: a legalacsonyabb fokozatú tengerészekből is legfeljebb négyen laknak majd egy kabinban, lesz könyvtár és pihenőszoba. Meglepő módon csak 154-en dolgoznak majd a Zumwalton, ami fele az Arleigh Burke osztályú rombolók legénységének. Ez a nagy fokú automatizálásnak köszönhető.

A Zumwalton tizenhat nagy szervertároló lesz, amelyekben kereskedelmi forgalomban kapható eszközöket helyeznek el. Ezeket ugyanis olcsóbban tudják majd lecserélni, mint a speciális, hadsereg számára gyártott eszközöket, tehát viszonylag rugalmasan követni tudják a technika fejlődését. Egyszerűen kihúznak a helyéről egy szerverfiókot, és betolnak a helyére egy másikat. 

A rengeteg elektronikai kütyü és a hajó meghajtása csupán 20 megawattot fogyaszt el a fedélzeti generátorokkal megtermelhető 78 megawattból, de a fejlesztők a fegyverek evolúciójára is felkészültek. Lesz mivel működtetni azokat a lézerúgyúkat, amelyekkel a hadsereg fejlesztőmérnökei most még csak kísérleteznek.

Rovatok