Index Vakbarát Hírportál

Életmentő terminátort fejleszt a Pentagon

2013. november 25., hétfő 10:46

Emberszabású robot fejlesztését finanszírozza a Pentagon. Az Atlast elsősorban olyan mentőakciókhoz használnák, ahol az emberi beavatkozás komoly veszélyekkel jár – például egy reaktorbalesetnél.

Decembertől hét kutatócsoport, többek között a Virginia Tech és az MIT egyszerre fog dolgozni az Atlas vezérlőszoftverén. Minden csoport a saját Atlasával végezheti el a DARPA tesztjét; ebben olyan feladatokat kell végrehajtani, mint a járművezetés, épületekbe behatolás vagy nehéz terepen való közlekedés.

Marc Raibert, az Atlast tervező Boston Dynamics elnöke elmondta, hogy szándékosan könnyen programozható robotot terveztek, de azért remélik, hogy a DARPA tesztje nem sétagalopp lesz.

Egy gépember anatómiája

  1. A LIDAR (Light Detection and Ranging), vagyis lézerradar az Atlas egyik legfontosabb szenzora. A tájékozódásban sztereó kamerák és érzékelő algoritmusok segítik az igen széles látómezejű robotot.
  2. A robot működését, az adatgyűjtést és a rendszert irányító személyzetet egy központi számítógép vezérli.
  3. Az Atlas csuklójára többféle kiegészítőt lehet fölszerelni, mindig alkalmazkodva az aktuális feladathoz. Az egyik ilyen modul emberi kézre emlékeztet; az ujjakkal még egy csavarhúzót is lehet kezelni.
  4. Az Atlasnak 28 hidraulikus ízülete van, így akár guggolhat, térdelhet, vagy le is ugorhat valahonnan. Akár egy lépcsőn is felszaladhat, vagy romos terepen is közlekedhet.
  5. These foots are made for walking. Mivel az Atlast lépegető robotnak tervezték, sokkal jobban elboldogul az egyenletlen terepen, mint a guruló riválisai.
  6. Az Atlast alumíniumból, acélból és titánból építették, így akkor sem lesz komolyabb baja, ha ráomlik egy épület.
  7. Az új robot leginkább az elődjére, a Petmanre hasonlít, de magasabb annál.

Rovatok