Index Vakbarát Hírportál

Egyre menőbb a drónos csempészet

2013. november 29., péntek 16:56

A hatóságok őrizetbe vettek négy embert, miután rajtakapták őket, hogy dohányt akartak becsempészni egy georgiai börtönbe. A börtön fölött lebegő drónt egy börtönőr vette észre, ő riasztotta a rendőrséget. Hasonló eset történt a múlt héten Kanadában is. A börtönbiztonsági szakszervezet szerint ez is csak azt mutatja, hogy szigorítani kéne a börtönök biztonságán.

Az újszerű bűncselekmények kidolgozásában Magyarország mindig az élen járt – elég csak a helyükről kitépett pénzautomaták elrablására, vagy a mostanában népszerű nemzetidohánybolt-kifosztásokra gondolni –, de a dróncsempészet egyelőre csak tőlünk nyugatabbra hódít. Az új trend egyre népszerűbb: múlt héten Kanadában, most az Egyesült Államokban csíptek el egy távvezérlésű csempészgépet.

A mostani esetnél a Calhoun állami börtönbe próbáltak meg dohányt juttatni a csempészek. A börtönőr észrevette, hogy a drón átlebeg a börtön udvarán; a rotorok nyilván nagy zajt csaptak, így nem lehetett nehéz dolga. A riasztott rendőrök átkutatták a környéket, és egy közeli autóban megtalálták a hatrotoros, távvezérlésű helikoptert, valamint némi dohányt és néhány mobiltelefont.

A georgiai törvény igen szigorú azokkal, akik börtönökbe próbálnak becsempészni valamit. A négy letartóztatott személy akár húsz év börtönt is kaphat, ha bűnösnek találják őket.

Kanadában is menő

Hogy igazi trend kezd el kibontakozni, azt a kanadai eset is jól mutatja. Ott a quebeci Gatineau börtönnél vettek észre egy repülő drónt, de az őrök sem a drónt, sem az irányítóját, sem a rakományát nem találták meg.

Sephanie Lemaire, a quebeci javítóintézetek elnöke szerint a drónos csempészet egyre gyakoribbá válik. Mint elmondta, ezek a járművek általában kis csomagokat tudnak célba juttatni, például drogot vagy más tiltott anyagokat. Mivel a kis drónok már igen olcsón kaphatók, mostanában ez lett a legnépszerűbb drogcsempészeti módszer.

Rovatok