Index Vakbarát Hírportál

Akcióban az igazi robotzsaru

2013. december 3., kedd 13:24

Egy kaliforniai vállalat bemutatott egy másfél méter magas, 136 kilogrammos robotot, amelynek az lenne a feladata, hogy őrködjön az utcákon. A K5 Autonomous Data Machine névre keresztelt robot valójában a biztonsági őrök feladatát látná el elhagyatott nagy, üres épületekben, raktárakban.

A Knightscope cég tervezte a robotot kifejezetten a monoton és unalmas őrszolgálatokra. Az akciódúsabb feladatok továbbra is az emberekre maradnak.

The Knightscope K5 - Autonomous Data Machine

Számos alkalmazási helyét el tudják képzelni a robotoknak, például parkolóházakban, stadonokban, repülőtereken, kaszinókban, bevásárlóközpontokban, iskolákban és hotelekben. A robot folyamatosan figyelné a környezetét és gyűjtené az információkat.

Az adatokat érzékelőin keresztül gyűjti, ezeket összeveti mindenféle kormányzati és biztonsági adatbázissal. Ha pedig úgy alakul, akkor riasztja a megfelelő hatóságokat. A robotban GPS és éjjellátó kamera is lesz, valamint biológiai, kémiai és sugárzást jelző rendszereket is építenek bele.

Videó már készült a működéséről, de az áráról még semmit nem tudni. Ahogy azt sem, hogy mikor tervezik a tömeggyártás megkezdését.

Rovatok