Index Vakbarát Hírportál

Besokallt a Huawei

2013. december 3., kedd 09:03

A Huawei kivonulna az amerikai piacról. A cég vezérigazgatójának elege van abból, hogy már évek óta kémkedéssel vádolják az Egyesült Államokban, mert azt gondolják, túl közel állnak a kínai kormányzathoz.

Ren Zhengfei a francia médiának fakadt ki. A kivonulás ugyanakkor nem azonnali terv, inkább egy gondolat, ami akkor válik valóra, ha a nemzetközi nyomás nem enyhül. Emiatt a kivonulás részleteiről sem beszélt a vezérigazgató.

Az amerikai hatóságok a hálózati eszközök miatt aggódnak. Már tavaly elkezdett vizsgálódni egy kongresszusi testület, mert attól tartanak nemzetbiztonsági kockázatot rejt a Huawei és a ZTE terjeszkedése. Az amerikai cégek is egymás után mondják fel a szerződéseket, mert egyre nagyobb a nyomás rajtuk Washingtonból.

A vizsgálatban a cégek tulajdonosi struktúráján, belső adatain és pénzügyi támogatásainak listáján túl a kínai kormányhoz és a kommunista párthoz való viszonyára is rákérdeztek. A két cég tartja magát azon állításához, hogy tevékenységük csupán üzleti jellegű.

A Huawei a telekommunikációs berendezések második legnagyobb gyártója a világon. Több mint 140 országban építettek ki különböző telekomrendszereket, éves eredményük meghaladja a 3,7 millárd dollárt. A ZTE ugyanezen iparágban a negyedik legnagyobb a világon.

Rovatok