Index Vakbarát Hírportál

A hangszórón át lop jelszavakat a vírus

2013. december 3., kedd 13:03

Kutatók egy csoportja olyan újfajta malware-t fejlesztett ki, amely nem hallható audiojelekkel terjed a különböző készülékek között, majd internetkapcsolat nélkül is képes továbbküldeni az ellopott jelszavakat és más érzékeny adatokat.

A vírus a készülékek beépített hangfalait és mikrofonjait használja ehhez. A kutatók majdnem húsz méteres távolságra is tudtak jelszavakat és más kisebb adatcsomagokat továbbítani a készülékek között. A német Fraunhofer Institute for Communication, Information Processing, and Ergonomics kutatói megpróbálták elmagyarázni a jelenséget.

A tanulmányban részletesen elmagyarázzák, hogyan lehetséges a külvilágtól teljesen elzárt hálózatokat is összekötni külső gépekkel olyan elavultnak gondolt eszközök használatával, mint a laptopok hangszórója és mikrofonja. Az említett jelekhez a víz alatti adattovábbításra alkalmas technikát használták fel.

A csapat a kísérletekben két Lenovo T400-as laptop hangfalait és mikrofonjait használva továbbított adatokat. Nagyjából 20 bites adatátvitelre voltak képesek másodpercenként, ami nem sok, de ilyen kicsi adatforgalom mellett is el lehet lopni és kicsempészni a rendszerből nagyon fontos információkat, például billentyűzetkódokat, jelszavakat, titkosítási módszereket.

Rovatok