Index Vakbarát Hírportál

Megint akadozott a UPC

2013. december 3., kedd 21:52

Akadozik a UPC szolgáltatása - írta kedd este egyik olvasónk:

Az UPC internet szolgáltatás Újpesten szinte teljesen leállt. Se böngészés, se ping, semmi... T-mobile-os mobilinternet működik. Az érdekes az, hogy bizonyos magyar oldalak - ha lassan is, de - bejönnek (...), de mások egyáltalán nem. Külföldi oldalakból semmi.

A szolgáltató Facebook-oldalán több kommentelő is panaszkodott arra, hogy nem jó, akadozik az internetszolgáltatás. Budapest több kerületéből (IV., XIII. és XIV.) volt hozzászóló, és volt, aki Székesfehérvárról, valamint Tiszasülyről jelezte a hibát. Sokan arról írtak, hogy telefonon nem lehet elérni a céget. Volt olyan hozzászóló, aki szerint ebben a hónapban már ötödször fordul elő, hogy a szolgáltatás nem működik.

Kedd késő estére helyreállt a rend, a UPC fél tizenegy körül kiírta a Facebook-oldalára, hogy a problémát elhárították.

November másodikán éjjel történt hasonló, akkor a UPC internet-szolgáltatásának előfizetői nagy részénél különböző hibák jelentkeztek: nem töltődtek be a képek a Facebookon, akadozott vagy teljesen elérhetetlen volt több külföldi, illetve sok magyar oldal is. A hibát csak másnap délutánra tudták megoldani, addigra a panaszkodó felhasználók elárasztották a szolgáltató Facebook-oldalát.

Később kiderült, hogy a hibát egy másik szolgáltató nem megfelelő beállítása okozta: Gattyán György pornómilliárdos internetes cége, a Doclerweb rosszul adott meg egy beállítást a saját rendszerében, ezzel elterelték a UPC-hez tartozó forgalom egy részét. A saját hálózatunkban olyan ip-tartományt (az internetre kötött gépek egyedi azonosítója) adtak meg a Doclerwebhez tartozónak, ami valójában a UPC-é. Az ide érkező kéréseket azonban már nem szolgálták ki, ezért lett sok oldal elérhetetlen.

A UPC az eset után a Facebookon jelentette be, hogy a hibát nem ők okozták, de az rengeteg előfizetőjüket érintette, ezért kárpótolják azokat, akik nem tudtak normálisan internetezni múlt szombaton. Akiknek kábeltévés videótáruk is van, ingyen nézhetnek meg pár filmet.

Rovatok